Header image

Utilis is bad for your site

Posted by cedik in Uncategorized

Azi m-am lovit iar de tampenia aia de Utilis, de data asta pe Anime-Fan. Si iar am injurat un webmaster…

A aparut initial pe Animefan. Adica acolo m-am lovit eu pentru prima data de el, mai bine zis. Care Animefan, apropo, inca il tine pe forum, dar nici nu m-as fi asteptat la altceva de la ei.

Totusi, ce e Utilis si de ce il injur eu, nu? Ca poate nu toti intrati pe acele site-uri. Incep prin a spune clar si raspicat ca toti cei care folosesc acel serviciu sunt fie prosti, fie ignoranti, fie spammeri. Acum, sa detaliem (P.S. asta e mai mult un post pentru webmasteri).

Ce e Utilis? Utilis e un site in care iti poti inscrie propriul site. Ei iti dau un cod de votare pe care tu il inserezi intre paginile tale, iar vizitatorii tai te pot vota pe baza acelui cod. Cu cat primesti mai multe voturi, cu atat strangi mai multe puncte, puncte pe care le poti schimba in bani. Pana acum nimic in neregula, nu? Exista totusi o smecherie.

Vrei, nu vrei, de fiecare data cand intri pe un site cu Utilis, iti apare o fereastra enervanta care iti cere sa votezi site-ul respectiv in reteaua Utilis. Fereastra aceea are 3 butoane “Da”,”Nu” si un “x” care aparent ar trebui sa inchida fereastra, dar nu o face. Indiferent pe ce dai click, ti se deschide automat o pagina Utilis. Deci indiferent de opinia mea, daca vreau sa intru pe acel site trebuie sa intru neaparat si pe Utilis. Cum vine asta? E drept, acea fereastra apare doar o data pe zi, si e in functie de IP. Webmasterii se scuza, cum o facusera cei de la Animefan intr-un topic pe a-xg parca, si spun ca incearca sa scoata si ei niste bani, ca ii costa hostul si asa mai departe. Niste fraieri!

De ce sunt ei prosti? Sa vedem… acea fereastra se poate incadra in categoria “pop-up”, pentru ca e cel putin la fel de enervanta. Inteleg ca ai nevoie de bani, dar asta nu inseamna ca trebuie sa imi bagi mie pe gat chestia aia. Eu vreau sa intru pe site-ul tau, nu se pe Utilis. Pe deasupra, practicile de genul asta sunt vazute cu ochi rai de fiecare webmaster serios. Vizitatorii urasc pop-up-urile si mesajele de acel gen. Daca tu vrei sa faci o treaba, trebuie sa te gandesti in primul si primul rand la vizitatorii tai. Trebuie sa doresti sa faci vizitatorii sa se intoarca pe site-ul tau, nu sa ii gonesti prin astfel de practici. Eu unul sunt foarte strict. Pe astfel de site-uri nu mai intru decat daca trebuie neaparat.

Mai era o faza pe site-ul lor:

9. Cum functioneaza reteau de trafic exchange Utilis.ro?

Modul in care functioneaza reteaua este urmatorul: Sa presupunem 3 site-uri: A, B si C. Un vizitator acceseaza site-ul A (site care are instalat un sistem de votare utilis) si voteaza, pagina de votare Utilis se deschide, si dupa 2 secunde pagina de votare face un refresh automat si se incarca site-ul B, in acest moment site-ul A obtine 1 credit. Ulterior 1 vizitator acceseaza site-ul C (site care are instalat un sistem de votare Utilis), se deschide pagina de votare Utilis, dupa 2 secunde utilis face un refresh automat si si incarca peste ea site-ul A. In acest moment site-ul C primeste 1 credit iar site-ul A isi consuma creditul (credit obtinut in urma traficului livrat site-ului B prin intermediul paginii de votare Utilis).

Cum s-ar traduce asta? Site-urile din reteaua Utilis isi forteaza uneori vizitatorii sa intre pe alte site-uri. Ceea ce iarasi, denota lipsa de respect.

Romania a ramas in urma si la capitolul asta. Asa-zisii webmasteri de aici vad vizitatorii ca pe niste vaci numai bune de muls. Un om normal stie insa ca atunci cand iti faci un site trebuie sa il faci cat mai placut si sa pui vizitatorii pe primul loc. “Clientul nostru, stapanul nostru”, asa se spune, nu “Clientul nostru, sursa noastra de venit”.

In Romania insa e la moda spamming-ul si tehnicile similare de “SEO”.

In fine, ideea e ca Utilis numai bani nu va va aduce. Pentru a fi platit, trebuie sa strangi 50$ Asta inseamna 50.000 de vizitatori. Daca ai un site cu 50k unici pe zi, poti strange 50$ intr-o zi. Dar daca ai 50k unici pe zi… un castig de 50$ e maruntis. La utilis recurg site-urile mici.

Sa va dau un mic exemplu practic. Sa zicem ca eu as pune Utilis pe Animezup. Am cam 500 de vizitatori unici pe zi. Asta inseamna ca in 100 de zile strang 50 de dolari. Deci de pe urma a 50.000 de vizitatori eu am strans 50$. Dar acei 50.000 de vizitatori iti pot aduce un castig mult mai mare.

Presupunand ca acei 50.000 de vizitatori intra doar o data pe site, adica iti aduc doar o afisare, asta ar insemna… 50.000 de afisari pentru AdSense, o alta alternativa, iti pot aduce mult mai mult. Bineinteles, acesta este cel mai rau caz posibil. In mod normal, pentru 500 de vizitatori eu am 5-10000 de afisari. Ramanem insa la cifra de 50.000 de afisari. Deci o cifra realista ar fi de minim 500.000 de afisari care iti genereaza 50$. Asta vine un dolar la 10.000 de afisari, ceea insemna un CPM de 0.10$ in AdSense. Ma rog, e posibil sa fi gresit la calcul. Oricum, aceiasi bani ii poti scoate din AdSense (poti scoate mai mult din AdSense de fapt), care AdSense nu iti streseaza utilizatorii.

If fine… Utilis is bad. Don’t use it!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

9 ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>