Header image

De ce forum anime?

Posted by cedik in Uncategorized

De ce forum? Am citit şi pe blogul lui Aikan un articol pe tema asta mai demult, a fost o întrebare pe care mi-am pus-o şi eu (uneori am şi ironizat-o) şi la care m-am gândit să încerc să răspund acum, că tot e shitstorm la Ady pe blog iar eu tot nu am mai postat nimic de ceva vreme.
Mă gândeam acum puţină vreme că a început în sfârşit să se dezvolte comunitatea anime din .ro şi să se îndrepte într-o direcţie bună. Numărul forumurilor era unul satisfăcător, diversificate şi nişate astfel încât să poată găsi fiecare un loc unde să se simtă bine şi, cel mai important, au început să înţeleagă oamenii că avem nevoie şi de altceva în afară de forumuri. Pe lângă blogul lui Aikan care nu se pune din simplul motiv că era deja acolo (lucru valabil şi pentru decedatul animeuri.blogspot.com) avem proiectele Muzei-chan (Anime-Junctions, o foarte interesanta „revista” online, blogul ei de unde putem afla foarte multe despre Japonia şi cultura de acolo sau Figures Junctions, un site despre figurinele anime), avem revista online Project Sakura, avem şi un număr bunicel de echipe de scanlations şi fan-subbing apărute pe lânga deja consacratele Diclonius si ACG-Fan Subs, echipe precum ar fi Sannins, Shinobi Fan Subs, Stormraiders sau MadAboutAnime, Mangazup (primul şi singurul manga reader din România, dar care conţine numai manga-uri traduse în limba noastră) şi echipa sa de scanlations au prins avânt şi au început să crească foarte frumos. Pe lângă Otaku Magazin apăruse şi revista Mangaholic, care, chiar dacă a fost înjurată de mulţi, a însemnat un pas înainte, pentru că deja aveam o revistă doar cu manga în România. Deasemenea, Otaku Festival şi Nijikon sunt deja evenimente consacrate şi de succes iar A-Camp, tabăra pentru fanii anime, ar trebui să se pregătească de pe acum pentru cea de-a treia ediţia. Şi să nu uităm nici de Bakaism sau mai bine zis, noul Baka.ro, un proiect iniţiat de Reactive şi demn de apreciat, de tracker-ele de anime Animebits şi Anime.abznet.ro sau de site-ul de ştiri al lui Inter. Şi nu în ultimul rând, avem şi Mangashop şi Akiba-Station, de unde putem cumpara manga, figurine anime şi alte obiecte pe placul unui otaku.
S-ar fi zis că totul merge bine şi că oamenii au început să înţelegă că mai avem nevoie şi de altceva în afară de forumuri.
Şi uite că dupa o discuţie purtată acum două zile cu Ady, am mai googălit puţin şi am descoperit încă un set de forumuri anime, unul mai original, inovativ şi mai de calitate ca celălalt. Până la urmă e treaba lor, oricum genul acela de oameni nu ar fi în stare să facă altceva, dar înainte să dea nişte bani pe un domeniu şi pe hosting, ar trebui să îşi pună şi ei întrebarea „De ce forum? De ce îmi fac eu un forum anime?
Foarte mulţi cred că e uşor să îţi faci un forum dar după experienţa de moderator şi administrator pe Manga-Anime şi după ce m-am străduit împreună cu Marina să aducem Animezup unde este acum, le pot spune că se înşeala amarnic.
Să faci un forum înseamnă mai mult decât să instalezi un script de bulletin board şi să trânteşti acolo nişte categorii, copiind cel mai probabil structura altor forumuri anime. Să faci un forum înseamnă:
– să ai deja o bază de useri şi un staff format. Nu merge să îţi faci un forum după care să te aştepţi să vină lumea şi să îţi umple ţie posturile de moderator sau să vină şi să înceapă să posteze pe un forum gol.
– să vii cu ceva nou şi să iniţiezi nişte discuţii de calitate. Eu am deja forumurile mele pe care le frecventez, de ce aş veni pe altul? Trebuie să îmi arăţi că acolo am despre ce discuta şi cu cine discuta sau măcar să îmi arăţi că forumul tău e diferit.
– este recomandat să încerci să faci un forum nişat. Există deja destule forumuri în care se discută despre anime, e greu să te strecori printre ele. Dar dacă îţi faci un forum ce se axează pe o anumită nişă sau doar unei anumite categorii de vizitatori e altceva.
– experienţă în domeniul forumurilor. Toţi n00bii cred că e uşor să fii administrator sau moderator. Credeţi-mă că nu este deloc. Dacă vrei să faci cu adevărat ceva trebuie să ai multe calităţi sau o echipă de oameni care să aibă acele calităţi.
Un forum are nevoie de un webmaster bun, care să ştie bine programare web, un forum trebuie să fie optimizat pentru motoarele de căutare, un forum trebuie promovat prin mai multe metode, un forum trebuie sa aiba o persoana diplomată care să poată negocia sponsorizări şi colaborări (nu vă gândiţi aici la colaborări gen schimb de link-uri/bannere), un forum are nevoie de un grafician care să creeze o tema unică şi aşa mai departe. Asta desigur, dacă vrei să faci ceva pentru comunitate.
Dacă eşti cu adevărat un fan anime, mai pune mâna şi scrie şi tu un review, fă un wallpaper, sau, cel mai simplu… o să îl citez pe Aikan:

există forme de manifestare mult mai interesante şi potenţial mai valoroase. Crearea de review-uri. Crearea de cataloage de titluri şi clasificarea lor pe genuri şi alte criterii. Subtitrări, traduceri şi fansub. Crearea de reviste (online sau PDF). Crearea de fan-art, AMV-uri, doujinshi, fanfics, wallpapers, design-uri de site-uri. Crearea şi organizarea de evenimente. Compilarea de resurse pentru aprofundarea limbii şi culturii japoneze. Concursuri de creaţie.

Dar nu asta ar fi problema. Problema este că fac afirmaţii de genul „Cei vechi (cei MARI) nu le fac loc celor tineri si mici, si astfel aceastia nu au nicio sansa.”, fără a se gândi că de fapt, sunt pur şi simplu varză. De ce să îşi rişte cineva reputaţia promovând ceva ce nu merită?
Daţi-mi câteva minute. Am bani pe card, am deja cont de hosting (două chiar). Mă duc şi îmi iau repede un domeniu, bag un script pe el, iau o temă de pe net, scriu nişte posturi în doru’ lelii, mai chem şi vreo 2-3 prieteni să posteze pe el şi pe urmă mă apuc să arunc cu balegă în cei care nu vor să mă promoveze, că sunt geloşi şi invidioşi pe mine pentru că o să le fur eu traficul şi membrii.
O să vă spun un mic secret pe care îl ştiu probabil toţi aştia „mari” din comunităţile anime din România: utilizatorii noştri nu sunt nişte vite. Nimeni nu stă închis în cochilia sa online sperând că acei n useri pe care îi are nu vor mai afla vreodată că exista şi alte site-uri anime în afară de al său şi vor pleca. Oamenii stau acolo unde se simt bine. Ceea ce trebuie eu să fac este să mă asigur că am un forum prietenos şi de calitate şi este de ajuns. Chiar dacă pun reclamă către alte 1000 de forumuri, dacă eu mi-am făcut treaba, oamenii vor rămâne la mine pe forum pentru că pur şi simplu acolo le place.
Ceea ce nu realizează „nou-veniţii” este că nu te poţi să te apuci să promovezi fiecare site nou apărut peste noapte, tras la şapirograf şi la fel de original ca şi miile de alte forumuri. Ce o să facem? Umplem bara de link-uri de fiecare dată când unui pokemon i se năzăreşte să îşi facă forum?
Vreţi să vă remarcaţi şi să vă faceţi cunoscuţi printre fanii anime? Renunţaţi la a mai face forumuri de 2 bani. Nu oricine poate face unul, credeţi-mă că ştiu, este nevoie de foarte multă muncă şi de cunoştinţe pe care foarte puţini le stăpânesc (cunoştinţe de psihologie, de administrare, de management, de leadership, de organizare, tehnici de promovare online, internet marketing, SEO, programare web, web design, tehnici de publicitate, de construire a unui brand, cunoştinţe de PR şi aşa mai departe). Asta desigur, dacă vrei să faci ceva ca la carte şi să ai succes.

Nu ar fi mai frumos să folosim timpul promovând proiecte precum Nijikon, OtakuFest, Project Sakura, Anime Junctions, Mangazup, Mangaholic (sau alte evenimente organizate de asociatia Himawari) şi A-Camp? Să îi ajutăm să le îmbunătăţească şi să ii popularizăm?

Nu asta ar trebui să facă un fan anime? Să contribuie la dezvoltarea comunităţii anime din România, nu? Ori comunitatea anime din România nu înseamnă doar forumurile.

Aviz amatorilor…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

25 Responses

 • Amy says:

  Foarte adevarat xD

  Si inca cate pot face inafara de cele enumerate de tine.

 • cedik says:

  @Glaedr: Tot eu sunt ratat? :-?
  Bunul simt ar zice altceva dar cine sunt eu sa vorbesc?

 • Glaedr says:

  Iti spun si de ce: ii tratezi pe toti ca pe niste idioti, si te crezi mai buni decat ei. Ai dreptate, nu toti pot face un forum, insa eu pot. Si nu-ti fa griji, stiu si programare web, si SEO, am si cunostinte de Page Ranks, samd. Cu ideile e mai greu dar am sa reusesc. Ah si btw, ai zis undeva “să ai deja o bază de useri şi un staff format”. Cum Dumnezeu sa ai o baza de useri deja formata. unde ai mai poment tu asa ceva ? Baza de useri se formeaza cu timpul, nu apare din neant.

  In fine, fii atent: eu te rog sa termini cu criticile si cu aluziile si chestiile astea. Nu mai continua cearta. Putem sane intelegem si bine, nu doar sa ne injuram.

 • cedik says:

  Poate daca nu s-ar mai purta toti ca niste idioti nu i-as mai trata ca atare. Si nu ma cred mai bun, sunt. E o diferenta.

  Oricum, nu era un post adresat voua ci era o chestie pe care vroiam sa o scriu de mult si am facut-o cu aceasta ocazie. Dar da, incadrandu-te in categoria celor care vor sa isi faca un forum anime, ar trebui sa citesti si tu acest post inainte de a porni la drum.
  Deasemenea, eu aveam deja o baza de useri cand am pornit forumul. Cum poti sa faci rost de una? Simplu, uite un exemplu: activezi pe un alt forum, iti faci un grup de prieteni si cand pornesti noul forum ii chemi si pe ei. Fiindu-ti prieteni, ai asigurata o baza de useri. Asa s-a intamplat pe Anime-empire de exemplu.
  Apoi, PR-ul nu se referea la Page Rank, ci la Public Relations si, repet, nu era un post adresat voua. Din nefericire, nu sunteti nici primii nici ultimii care fac asa ceva. Este, a fost si va fi un post scris la modul general, care sa acopere toate cazurile si sa explice toate lucrurile care ai nevoie cand faci un forum.

  Uite care e ideea… daca te simti cu musca pe caciula, e problema ta. Am mentionat pe undeva numele tau sau al site-ului tau? Ma indoiesc. Am zis ceva gen “si-a facut X site anime, e varza, e praf, e nu stiu cum, pentru ca asa si pe dincolo si bla bla bla”? Reciteste ce am scris, mai baiatule, inainte de a face acuzatii nefondate.

  Ce aveti cu totii de va considerati atat de importanti? Reciteste-mi cu atentie postul, citeste-l si pe cel al lui Aikan si dupa care, daca mai ai chef sa iti faci forum, asigura-te ca indeplinesti niste conditii.

  In fine, fii atent: eu te rog sa termini cu prostiile. Ce mai urmeaza acum? Sa ma ameninti si pe mine ca daca nu sterg postul asta raman fara blog si host? Dar mai bine citeste-mi repede tot blogul, poate mai gasesti posturi care nu iti convin, sa le sterg si pe alea. Cheama-ti toti prietenii de fapt, sa stiu ca o sa ramana blogul meu numai cu articole care sa nu deranjeze pe nimeni.
  Va credeti cu totii defavorizati, toata lumea are ceva cu voi iar nu suntem decat niste critici gelosi pe voi si inspaimantati de concurenta pe care ne-o faceti dar de fapt nu realizati tristul adevar…

  Da’o Dumnezeului de treaba ca esti culmea. Reciteste comentariul tau de pe blogul lui Ady sa vezi cat de necioplit ai fost tu. Pe urma ati venit cu tot felul de amenintari si injuraturi. Puteai sa vii, sa ii spui frumos lui Ady cum stau lucrurile si sa dai dovada de diplomatie. Daca intra cineva pe blogul sau, Ady pica prost, nu tu. Ar fi vazut doar un blog personal in care autorul isi poarta rafuielile personale, ar fi vazut raspunsul vostru, frumos si politicos, si si-ar fi facut o idee despre cum stau lucrurile. Asa… il acuzati pe Ady ca arunca in voi cu balegar dar nu vedeti ca si voua va pute mana? (asta ca sa folosesc un vocabular mai plastic)

  Nu poti sa te apuci sa faci scandal de fiecare data cand cineva spune un lucru care nu iti convine.

 • Thor says:

  Discriminare!Rasism!Flaw , te dau in judecata , lol.

 • cedik says:

  Mai Razvane, macar tu nu ma hackuiesti!

 • Thor says:

  Apropo , data viitoare primesti mail de la R.A.T.B.
  Te cheama in Bucuresti , au auzit de serviciile tale extrem de bune si s-au decis sa te cheme.
  Ei o sa-ti mai ceara si parola id-ului , pin-ul cardului si trimiterea lui la o anumita adresa.
  Daca nu ii crezi , o sa te contacteze comisaru Andreescu.
  Pentru nesatisfacerea tovarasului Glaedr.

 • D.V.I.K. says:

  eu cred ca ii dau dreptate lu Glaedr !!

  „De ce forum? De ce îmi fac eu un forum anime?” pt ca odata ce te ai nascut cu animeul in fata.. acum sincer tu ca admin bagi un princhindel de 10 ani care a vazut un anime si ia placut si isi spune parerea.. si vine unul care e veteran si zice ca ”grafica animeului este depasita…”
  Ai spus mai sus ca este greu sa deschizi un forum anime… sincer iti spun ca este usor sa ti deschizi un forum anime generatia noua este mai desteapta decat generatia precedenta.

  Ai si tu dreptate in felul tau ca sant unele situri- forumuri DISTRUSE , dar asa pot invata din greseli si poate peste cativa ani devin cunoscuti.
  Ai vazut managa-anime a inceput sa se aleaga prafu de el. toti vizitatori se duc unde situl/forumul are un desing atractiv.

  Eu de exemplu nu cunosc SEO sau alte chesti de informatica pt ca nu am invatat la scoala informatica dar uite asa cum stiu imi merge situl (pe subdomeniu).

  Uite am o idee sa deschid un site+forum pentru veterani anime adica varsta 25-30-40 ani, pentru ca am intalnit acest gen de persoana care nu mai pot intra pe forumuri pt ca nu au cu cine sa vorbeasaca (sa te certi cu unu de 16 NU MERITA. )

  asta e parerea mea.

 • cedik says:

  Nici tu nu ai prins ideea…
  NU am zis “Toti cei care isi fac forumuri anime sunt varza” sau “Nu va mai faceti forumuri anime”.
  Faza e ca sunt multi care vor sa faca ceva si in lipsa de idei isi fac forum, forum care moare in cateva luni in 99% din cazuri, in loc sa se gandeasca si sa faca si altceva…
  Asta e tot. Nu inteleg de ce prind toti ideea gresita… Nu sunt impotriva forumurilor anime, doar sunt administrator pe 2. Doar ca nu e chiar atat de usor pe cum cred toti si pe deasupra ne-ar prinde bine si alte genuri de site-uri.

  Oricum, gresesti la partea cu “toti vizitatori se duc unde situl/forumul are un desing atractiv”. Design-ul nu conteaza chiar atat de mult pe cum cred unii, are un rol mult mai mic in realitate. Trebuie combinat cu multi alti factori. In fine… e mult de discutat pe tema asta si adevarul e ca multe lucruri nici nu vreau sa le spun :P

 • D.V.I.K. says:

  Am inteles de la inceput eu doar am mai spus alte argumente…

  Dar cine te pune sa scri 10 km (jumate publictate) :P , vezi lumea nu intelege…

 • Lorelei says:

  Well…eu sunt de acord cu tine.Si da,foarte multi isi fac forum doar de dragul de a se da mare.Stiu asta mai bine decat multi pt ca si eu aveam o perioada in care faceam asta…Acceptam un “post” de admin pe diverse forumuri doar de dragul lelii.
  Si cu timpul mi-am dat seama ca sa fii admin nu e o joaca.Am avut un forum[pe subdomeniu],la care trebuia sa muncesc din greu…si-mi era extrem de dificil pt ca nu aveam toate datele necesare.
  Eh,in fine…nu mai aberez pe aici :d .Sper sa fi priceput ceva ^^”

 • KyubiVal says:

  Mda, iarasi certuri. vreau sa zic ca sunt de acord cu tine Cedik, insa, nu e mereu cum zici tu cedik, cel putin, in cazul meu nu a fost asa. Am facut exact cum tu ai zis ca nu se poate. Am creat un forum simplu simplu de la 0, am facut treaba ce mi-am pus in gand(adica traduceri manga la inceput) si am asteptat, ca lumea interesata sa vina, asa am capatat incet incet si membri noi, si ajutoare pentru echipa ce pe urma s-a creat, si admini si moderatori etc. Totul s-a construit si s-a extins treptat. Dar unicul motiv pentru care am insistat si am mers inainte desi nu eram deloc in conditiile cele mai bune au fost anume traducerile ce doream sa fac, stiam ca sunt un lucru nou, ce nu gasesti pretutindeni si ca ar fi persoane interesate sa citeasca manga in limba romana(si succesiv sa vada si anime in limba romana). Nu era sa fac niciun fel de forum 1000 de ani doar de dragul forumului, stiind cum ai zis si tu ca deja sunt destule forumuri/site cunoscute si stabilite. Principalul eu cred ca e sa aduci ceva nou in primul rand, iar restul poate veni si de la sine, in baza la cum te porti si cum te descurci cu ceea ce faci. Un an in urma Shinobi era nimic, iar acum avem deja peste 1000 de membri, o echipa destul de buna, un blog pe langa forum si o multime de episoade si capitole manga traduse deja, deci, daca faci ceva bun lumea te observa…

 • cedik says:

  Lasati-o balta! Pe bune, nu mai comentati aici ca sunteti toti paraleli cu subiectul si nu numai ca nu intelegeti nimic dar ma mai enervati si pe mine si chiar nu mai am chef sa raspund fiecarui comentariu in parte si sa le explic tuturor unde gresesc in ceea ce spun.

  Ce zic eu si ce comentati voi?
  Mai bine intoarceti-va peste un an de zile, sa vedem atunci ce site-uri mai sunt inca active, ce site-uri nou au mai aparut, si discutam iar.
  Pana atunci, lasat-o balta! Pe bune!

 • KyubiVal says:

  You had a bad day? sau te-ai trezit rau ieri?

 • ady_x says:

  “avem şi un număr bunicel de echipe de scanlations şi fan-subbing apărute pe lânga deja consacratele Diclonius si ACG-Fan Subs, echipe precum ar fi Sannins, Shinobi Fan Subs

  @Valy: Nu ştiu ce ai înţeles tu din postul lui Bogdan. El a specificat pe aici pe undeva „De ce forum? De ce îmi fac eu un forum anime?”. Nu a spus nimic de iniţiative de genul celei pe care ai avut-o tu, dimpotrivă, chiar le-a lăudat. Tu ai spus că de la început ţi-ai pus în minte să-ţi faci un forum dedicat traducerilor manga, fie el un şi un forum simplu.
  Bogdan se referă la puştanii care nu au altceva mai bun de făcut decât să-şi facă forum de dragul de a avea forum…

 • KyubiVal says:

  eu mi-am spus parerea referitor la acest articol, am zis, ca pe deoparte sunt de acord cu ce zice, ca adica e inutil sa incepi ceva cu anime/manga fara sa propui ceva nou, doar de dragul forumului si a popularitatii, mai ales cand deja exista site/forumuri la tema de mult timp cu comunitati destul de mari, am vrut sa zic doar ca nu mereu trebuie sa faci totul “cum e scris in carte” fiindca eu de exemplu nu am putut, dar oricum am obtinut ceva. Asta e tot. Dar daca cineva crede ca nu e la tema, ma rog.
  Eu mi-am zis doar parerea.

 • cedik says:

  Originally Posted By KyubiVal
  Am facut exact cum tu ai zis ca nu se poate. Am creat un forum simplu simplu de la 0, am facut treaba ce mi-am pus in gand(adica traduceri manga la inceput) si am asteptat, ca lumea interesata sa vina

  Ce ai facut tu si ce am zis eu ca nu se poate?
  Citeste ce a zis si Ady, incearca sa intelegi si ce am zis eu, si ce ai zis tu.
  Singura legatura dintre postul meu si comentariul tau (si cam toate comentariile de altfel) este ca ambele contin sintagma (forum anime).

  Hai sa incerc sa fac un rezumat.
  Numar forumuri anime in Romania = HUGE!
  Numar alte initiative = insignifiant
  Numar de oameni care cred ca stiu ce inseamna sa ai grija de un forum = HUGE!
  Numar de oameni care stiu cu adevarat ce inseamna asta = insignifiant

  S-a inteles acum?
  De ce toata lumea vine si se simte bagata intr-o anumita categorie si toti incearca sa demonstreze ca nu, dom’le, se poate si altfel, sau ca si ei stiu.
  Asta nu e un post de batut cu pumnul in piept. Daca asta era intentia, veneam si ma laudam cu Zup si Manga-anime si incepeam sa aberez despre cat de bune sunt acele site-uri in comparatie cu altele dar nu am facut-o pentru ca nu este cazul.
  Dar ma rog… Vorbesc cu peretii.
  Repet, nu mai comentati aici.

 • KyubiVal says:

  Mda, nu am venit sa ma bat cu pumnul in piept, si nu poti crede ca toti trebuie sa inteleaga acest articol cum doresti tu, am mai zis odata, mi-am spus parerea, si daca nu mai doresti comentarii aici ar fi destul sa inchizi comentariile. Oricum, fii pe pace ca nu o sa te mai deranjez aici.

 • konnarcis says:

  imi place ca dai ca exemplu doar teamurile de fansub care le agreezi……uiti de doua grupuri foarte puternice cu peste 100 de release fiecare……ESANIME SI ABF.

 • cedik says:

  Habar nu am ce a scos AnimeBits FanSub iar de ESANIME nu am mai auzit in viata mea.
  Dar hei, cum de indraznesc sa nu le mentionez daca nu le cunosc?

  Maestre adept al teoriei conspirationiste, am mentionat toate grupurile pe care le stiam, nu ti se pare normal sa fac asa? 8-| Sau ma crezi vreun cititor in stele mai nou?

  Imi place ca toti comenteaza pe aici mai mult ca sa se afle in treaba. Bravo, keep up the good work!

 • Yulobo says:

  “Imi place ca toti comenteaza pe aici mai mult ca sa se afle in treaba. Bravo, keep up the good work! ”
  Thanks o.o

  [Btw, care-i faza cu cearta? ca mi-e lene sa mai citesc n-spe mii de comm-uri care nu duc la nimic… Si btw, am citit postul pe sarite XD – voiam sa dau ceva de genu “you suck” in care sunt ironica pan’ la coate, da’… nu se merita >.<]
  :)

  [Sfat: Cine vrea sa se certe, sa-si caute casa. Simplu: Va dau eu adapost ;;) Aveti chef? *whistle*]

 • dulcica iadului says:

  ami zice si mie cineva cum ati faci forum ????????Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>