Header image

Povestea unui examen

Posted by cedik in Stuff-uri personale

Din motive de Cola am ajuns să scriu sâmbătă noapte despre ziua de vineri dar nu-i nimic. Mai scriu şi eu ceva, nu? Ascult şi tango pe fundal, atmosferă propice pentru un scriitor de mare talent. Păcat că scriu eu acum şi nu el, dar deh.

Şi-am avut vineri examen… of, of, măi, măi. Era genul ăla de examen greu, dom’le. E drept, cu 10 la laborator, nu îmi făceam probleme prea mari că nu trec sau astfel de prostii. Nah, dacă nu era cu decanul nu mă stresam deloc. Fiind însă cu decanul, altă mâncare de peşte. Dumnealui îmi este coordonator de proiect la licenţă. Dacă m-aş fi dus la examen ca plopu’, mi-ar fi crăpat obrazu’ de ruşine. Plus că… eh, adevărul e că avem un decan care merită respectat. Îşi dă interesul, e om de omenie. Că are norocul să predea chestii care ne adorm, altă poveste.

Buuun! Mă apuc eu joi să (încerc) să învăţ pentru vineri. Materia: tehnici de data mining. Ca doi magneţi de poluri opuse, ea şi cu mine. Când încercam să citesc al doilea rând, îl uitam pe primul. Cred că se luau la bătaie între ele sau ceva de genul. Scârboasă materia… era ca şi cum un câmp de forţă invizibil mă împiedică să o citesc. Posibil să fi fost lenea, dar nu bag mâna’n foc, la aşa materie cine ştie ce chestii ce ţin de domeniul misticului şi al ocultului în bântuie paginile. Poate există o fantomă a regresiilor care blochează intelectual citorii dornici să învete. Sau poate mi-e lene. Cert e că joi am învăţat mai mult de-o gramadă. Am stat în schimb de proiectul de licenţă, că urma să îl prezint tot vineri, după examen, să vadă domnul decan în ce stadiu mai suntem cu el. Frumos a fost că şi Alex avea examen vineri şi învăţam in paralel. Firi mai silitoare şi studioase ca noi rar am mai văzut pe lumea asta. Cel puţin din punctul asta de vedere, al tras chiulului de învăţat, mi-am găsit clar perechea.

Cum examenul urmă să fie tocmai la 12, am zis că o să ma trezesc dimineaţa, să învăţ. De pe la 6 şi până la 11 şi ceva, timp berechet. Să tot înveţi, nene.

Zis şi făcut! Ah.. ba nu, stai. Doar zis :D

Sună alarma la 6. Nimic.

Sună alarma la 6 jumate. Nimic.

Sună alarma la 7. Suspans… bat tobele…. tot nimic.

Sună alarma la 8. Hai, cu chiu, cu vai, mai un căscat, mai o mormăitură printre dinţi şi mă ridic şi eu din pat.

Harnic şi plin de avânt, m-am apucat să învăţ. Mi-am luat notiţe, am învăţat definiţii, am repetat demonstratiile… dar n-a durat mult. Câteva minute. Mi-am dat seama peste o oră că tot blană sunt. Bag picioru’ Ce-mi trebuie coeficienţii de corelaţie, covarianţe, regresii logistice şi alte termene care nici măcar nu ştiu ce face?

Plec pe la vreo 11, ajung la facultate, lumea la fel de blană ca mine. Toţi cu copiuţe, foicele, chestii, trestii, mai una, mai alta, că deh, era examenu’, trebuia să venim pregătiţi. Eu unul aveam pe telefon poze cu notiţele pe care mi le făcusem. Faza e că am totuşi memorie bună, de reţinut, reţinusem în mare pe la toate subiectele, exact cât aveam nevoie dar mai ştiţi cum se blochează omul.

Întreb eu pe la grupa cealaltă cum a mers la examen. Super tare, au dat cu profa lor la laborator, a stat la catedră primele 10 minute, au reuşit să copieze aşa, mai cu băgare de seamă. Noi… pauză. Urma să dăm cu profa noastra de laborator, o tipă mai ciudăţică. Nu e ea aşa rea dar de copiat clar nu poţi. Se plimbă prin laborator de zici că are motoraş. Oricum, examenul urma să fie practic oral, ce scriam noi nu era chiar atât de important. Decanul urma să se uite pe foi, să ne întrebe din ce am scris, mai de la el, şi în funcţie de cât aveam la laborator, ne punea o notă finală. Dar dacă îi dădeai foaia goala… naşpa, aiurea, cam nasol.

Din fericire, aflăm noi cum că profa ar avea odată cu noi verificare şi cu nişte alţii, care nişte alţii, după cum am aflat mai târziu, era sor’mea şi cu grupa ei. Noi toţi, începusem cu Doamne-ajută, poate-poate nu urma să stea profa cu noi, să putem copia ceva.

Şi se face 12… şi ne bagă în sală… şi vine profa … şi vine cu încă o secretară de pe la info… şi ne scade moralul undeva sub nivelul mării, că se tot plimbau amândouă printre noi şi noi eram cu toţii tobă de carte (băgaţi voi nişte ghilimele pe acolo). La un moment dat… victorie! Pleaca profa din lab şi rămâne doar secretara. Mai începem să mişcăm şi noi, câte puţin, pe ici, pe colo, mai timid, mai pe furiş, mai cu grijă şi băgare de seamă.

Când, o auzim pe secretară:

-„Haideţi măi odată! Credeţi că eu vă păzesc pe voi? O păzesc pe ea!”

Ridicare bruscă de moral la nivelul grupei, ridicare şi de copiuţe, mai de prin buzunare, mai de prin mape şi scriem şi noi ca oamenii subiectele. Că deh, ultimul examen greu, ultimul an, vine vara, materia nu era oricum importantă… Avem noi destuli profi nesimţiţi la care nu treci nici dacă ştii, măcar aici să îşi facă cineva şi cu noi pomană.

Predăm subiectele şi cică să rămânem să aşteptăm decanul că cică ajunge în maxim 40 de minute. Cică. Dar de fapt cică au fost vreo 2 ore şi ceva. Dar poate ne-au stat nouă ceasurile…

Decanul, după ce ajunge şi dumnealui într-un final, ne bagă în tranşe de câte trei în sală, să nu fie prea multă concentraţie de inteligenţă pe metru pătrat, să respire şi neuronu’ nostru, se uită la fiecare pe foi, dă un quick scan cu retina, pe mine mă întreabă o definiţie (pe care o ştiam) şi o altă chestie (pe care nu o ştiam, să fie simetric, nu de alta), vede că la laborator am 10, de scris, scrisesem, prezenţă la ore aveam, om serios sunt… hai să zicem că sunt, îmi pune un 10 şi gata. Scăpai şi de examenul ăsta. Am răsuflat uşurat, am ieşit din sală…

-„Cât 9 sau 10 ai luat?”, mă întreabă lumea, că mă ştie de om studios, cu note mari.

-„10, desigur”.

Îmi iese şi pe semestrul ăsta o medie peste 9, că luni sigur iau 10. Bine, nu că m-ar interesa prea mult, că fiind anul III şi deci ultimul, nu mai iau bursă aşă că, vorba profului de filozofie din liceu, mi se fâlfâie. E mai mult aşa, o chestie de orgoliu.

Şi uite aşa… mai dau şi luni un examen… mai scap şi de licenţa şi termin facultatea la 21 de ani ._. Mă simt ca un copil precoce, ce a sărit peste câteva etape de şcolarizare. Şi când te gândeşti că înainte terminai o facultate pe 25 de ani…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

14 Responses

 • Deea says:

  Felicitari pentru nota si bafta la licenta :D . Apropo de varsta la care termini scoala, stateam aseara si faceam socoteala ca eu la anul finalizez masterul, adica inchei 17 ani de studiu continuu @-) .

 • Lulu says:

  Gosh…esti oooold, deja termini o facultate.Nu mai merge, acuma trebuie sa te salut cu:Sarutmana!!!:)) Ei bine eu de-abia incep liceul ( sweet 14) si ma gandesc ca mai departe sa dau la drept.You know, gura mare, inclinatie spre minciuna :)) , destul de convigatoare, incapatanata si sa zicem vreo 2-3 neuroni prin cap care nu dau semne de disparitie, so…sa speram ca o sa fie bine, desi singurul motiv pentru care as vrea slujba asta sunt BANII si nimic altceva.(yeah, materialista).
  Mi-as dori si eu o asa secretara in scoala, nu ca sa ma lase sa copiez ( ca de, mai invatam si noi, mai cu sila, mai cu lecitina), dar pt ca va intelege.De obicei nu invat si nu scriu mai nimic pe acasa( lazy), dar la clasa stiu desi nu am memorie fotografica, pur si simplu gandesc( cred), asa ca am o medie destul de buna.Sinugurele materiii pe care le consider imposibil de ingurgitat sunt fizica ( singurele porcarii pe care le-am invatat si nu le-am uitat urmatoare zi sunt lectille despre radiatii) si chimia, ma refer la probleme , unde ma holbez la tabla si mi-i se pare ca profa inveteaza totul pe loc, adica wtf? de unde a mai scos si modulul ala?!
  Anyway, deocamdata sunt o mucoasa care mai are de trecut prin multe.

  PS: eu cand mi-am facut copiute le-am tinut exact sub foaia de lucrare.Venea profu/a ne punea sa ne ridicam ,sa bagam totul in ghiozdane si le ducem in fundul clasei , verifica foaie de lucrare (inainte sa fi plasat eu copiuta acolo), dar dupa aceea nu se mai gandea niciodata sa o verifice( si tot ce trebuia sa fac eu era sa stau mai incovrigata peste foaie, genul *nu vreau ca altii sa copieze dupa mine* si nimeni nu mai vedea ca eu ma uitam de fapt la copiuta si nu la foaia de lucrare.)

 • Lulu says:

  oh, am uitat sa spun.Ai hav za big big prablam…Stii butonul ala al tau cu teme de pe blog?Eiii, ca un copil rau ce sunt, *bad kitty, bad kitty*, s-a intamplat sa ma joc la el si am tot schimbat sa vad ce themes sunt, siiii, am selectat-o cea care mi-i se pare ca se numea ceva de genul “wordpress classic”.Vreau sa-ti spun ca ma scartaie pe creier de cate ori iti vad blogul cu ea ca tema, dar nu mai pot sa o mai schimb.Motivul?Butonul cu themes a disparut, presupun din caua ca tema este classic.Vreau neaparat sa o schimb, pentru ca asta ma face sa vreau sa-mi gauresc capul!!!Can you help me?:D * silly child*

 • cedik says:

  @Deea: Multumesc, succes si tie cu masterul, la anul iti voi calca si eu pe urma.
  Am totusi o intrebare.. 17 ani de studiu incontinuu… adica tu chiar ai invatat? :))
  @Lulu: Poate-mi zici “Saru’mana” daca o sa ma vezi pe strada :| Atat iti trebuie :)) Am doar 21 de ani, mai am muuuuuuuuuult pana la varsta aia.
  Asa, tie iti urez “multi inainte”. Si sa-ti mai zic ceva… Am doua prietene foarte bune, una tot de 14 ani, cealalta de 15. Fata care are 15 ani cel putin e singura persoana despre care pot spune ca ma intimideaza intelectual si trebuie sa fiu mereu cu mintea in forma cand vorbesc cu ea, nu cumva sa ma fac de ras. Nu conteaza varsta, conteaza cum gandesti.
  In plus, mi-am luat teapa cu ea. Prima data cand am cunoscut-o, acum vreo 2 ani de zile, am crezut ca e o fata de 17-18 ani foarte matura. La cateva luni, aflu de la ea cu stupoare ca tocmai implinise 14 ani :|
  In ceea ce priveste copiatul… heh, am eu metodele mele, infailibile :> E drept, sunt genul de metode care te ajuta sa iei un 10 fara sa te chinui sa memorezi toate chichitele, nu sunt metode pentru cei care nu stiu nimic si vor sa treaca.

  Si nu in ultimul rand… http://blog.cedik.info/index.php?wptheme=Langit

 • Deea says:

  Până prin anul 2 de facultate asa am fost o mica tocilara :”>. Dupa mi-a mai trecut, dar nu m-am dus la niciun examen nepregatita, motiv pentru care in cei 16 ani pana acum nu am avut nicio corijenta si niciun examen picat in facultate :D . Ce-i drept multe din cunostintele pe care le am acum le-am dobandit julindu-mi coatele pe bancile institutiilor de invatamant dar si din vasta mea experienta de viata :)) .

 • Amy says:

  Mai usor e sa`ti scrii pe mana.Pe mine m`a prins la geografie(o chestie pe care nu suport,urasc,vomit etc) Si m`a prins,ah,da tot imi iese media :D / Ah si termin si eu odata,de la anu is la liceu :> Ce mare si mandra ma simt xD

 • Magda B says:

  Cine e Alex?:-/

  Poate ca da, conteaza cum gandesti si nu varsta, da parerea mea e ca o anumita maturitate vine doar o data cu varsta…
  asa, felicitari pt nota si te rog sa nu ma uiti cu proiectul ala(sper ca profa nu iti citeste blogul:-? )

 • BlueObelix says:

  Cedik la ultimul sau examen. Felicitari, iti meriti toti acei 10 :D si.. heh .. we all are proud of yah .. succes in continuare

 • miru be says:

  cea mai bună metodă de copiat în masă e scrierea lecţiilor pe o foaie de flipchart,într-o limbă cunoscută de voi şi necunoscută de profesor.am făcut noi la latină aşa cu o traducere:a fost grozav!
  în altă ordine de idei,te felicit şi eu pentru nota luată şi pentru conştiinciozitatea ta de student român.
  spor la licenţă şi la cât mai multe posturi amuzante!

 • RazvanC says:

  Ehee…si eu sunt in faza asta finala, din examen in examen, din morcov in tot lanu s.a.m.d. :) . Lasa ca se rezolva si luam si licenta, apoi masteru, apoi doctoratu….si la 30 de ani terminam scoala:)) …mama..ce sumbru suna:) . Anyway…bafta in continuare. Imi place mult de tot tema blogului tau, e foarte tare.

 • Maura says:

  Bravo bhay >:D<
  Da’ inca nu ai terminat cu scoala, mai ai 2 ani de masterat, deci daca te apuci acuma, la 23 de ani termini totu’ :>
  Eu abia termin a 10-a, lol :)) Cel mai tare an de studiu, mai 7 si-am scapat si eu :D

 • Yulobo says:

  @miru be – Bună idee. =))

  @Cedik – Bwahaha. 10! Să-ţi iasă 10, nu 9. :))

 • Edy says:

  Wow, trebuie sa recunosc ca din ceea ce ai povestit tu mai sus, imi face foarte tare cu ochiul facultatea. Abia astept sa ajung si eu acolo sa simt pe pielea mea emotiile pe care le-ai simtit si tu dar cu conditia ca mai apoi sa rasuflu usurat la aflarea unei note mari, desigur. Si mai am asa putin… si vine bacul! :(

 • Yulobo says:

  @Edy
  Succes la bac!!!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>