Header image

Post de luat la bani marunti

Posted by cedik in aberand cu gratie...

Am fost azi la doctor să fac rost de o adeverinţă medicală, să mă pot înscrie la masterat. În plus, am zis să plătesc şi factura pentru curentul electric, dacă tot aveam drum prin centru. Şi mă duc la doctor, fac rost de adeverinţă şi mi se spune că mă costa 10 lei pe care trebuie să îi plătesc la casă. Scump, doamnă, scump, dincolo era mai gratis dar deh, m-au pus unii să schimb medicul de familie. În fine, mă duc eu să plătesc că 10 lei nu e o avere. Problema e că nu mai aveam mărunt deloc în casă. Cu excepţia unor monezi, nu mai aveam decât bancnote de 100 şi 50 de lei, pe-aia de 100 luând-o la mine, că factura la Electrica era de vreo 55 de lei. Îmi zice don’şoara asistentă că nu are să îmi dea rest. Ok, înţeleg, era cabinet medical, poate nu aveau la ora aia (11 fară ceva) să îmi dea restul. Tot trebuia să merg la Electrica, urma să primesc acolo rest, şi am întrebat dacă pot reveni mai târziu să plătesc. Au zis că pot, perfect, următoarea destinaţie: casieria Electrica. Ajung acolo, cică mă costă vreo 50 şi ceva de lei, scot bancnota de 100 de lei şi mă întreaba tipa dacă nu am 10 lei să îi dau, 5 lei, etc. „Îmi pare rău, doamnă, nu mai am”, zic eu şi îi arat portofelul chel.

Vai, atât mi-a trebuit. Mi-a aruncat o privire din aia feroce de-am simţit că îmi îngheaţă sângele în vene şi a început să bombăne cum că îi iau eu tot măruntul, nedorind să înţeleagă că eu chiar nu aveam de unde să îi dau. Mi-a dat restul într-un final, cu atâta scârbă şi răutate încât mă gândesc că poate o fi blestemat bancnotele. Şi stau şi mă gândesc… nu e prima dată când trec prin aşa ceva.. oare oamenii ăştia, clasa nevertebrate încrengătura casieri, mă cred vreun măruntofil care păstrează acasa tot mărunţişul şi se excită la atingerea monedelor, sau cum? Ca un fel de Gollum, îmi păstrez bancnotele mici şi mărunţişul, le strâng la piept şi sâsâi macabru: „mai preşiăssssssssss”. Pai chiar aşa, dom’le?

Se pune totuşi o problemă serioasă aici. De atâta amar de vreme mi-e frică să mă duc undeva cu bancnote mari, având încă sechele nevindecate din copilărie şi amintiri refulate cu vânzătoare acre, care mă bântuie în vis şi mă trezesc noaptea plin de sudoare şi urlând „DA’ N-AM MARUNT, TANTIIIIIIII!!!111”

Unde se duce măruntul nostru? Cine ni-l fură? Ce se întâmplă de nu are nimeni mărunt?

Încep să cred că totul este o conspiraţie de-a masonilor. Asemenea piticilor din South Park ce furau chiloţii oamenilor noaptea, la fel şi masonii vin şi ne uşurează de mărunt noaptea. Mi se pare plauzibil, că oricum, nici pe masoni nici pe piticii chiloţişti nu i-a văzut nimeni deci un sâmbure de adevăr trebuie să existe. O să ziceţi că exagerez, că bat câmpii, că sunt doar un alt conspiraţionist lunatic… ORLY, vă zic eu vouă, ridicând sprânceana. Poate că vi se pare că nu are avea nici un motiv dar vă înşelaţi amarnic…

Totul e o conspiraţie… o masivă, secretă şi malefică conspiraţie de a ne fura mărunţişul, într-o încercare mârşavă de a ne destabiliza economia. Dacă nu ar mai exista mărunt să primim rest, ar mai cumpăra oare cineva ceva? Ne-ar duce oare capul să cumpărăm chestii de fix 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei? Vezi să nu… Fără mărunt, economia mondială s-ar duce de răpă, am fi cuprinşi de haos şi o nouă criză, mai aprigă decât asta recentă s-ar instaura. Şi exact asta urmăresc masonii…

Propun înfiinţarea unui Fond al Mărunţişului Internaţional (prescurtat FmI – Fî-Mîmic-I, pentru a nu se confunda cu FMI, Fondul Monetar Internaţional), care să manevreze cu grijă şi cu băgare de seamă tot mărunţişul din lume. Şi mai propun şi raţionalizarea măruntului. Fiecare om să primească lunar cate 2 monezi de 50 de bani, 7 monezi de 10 bani şi 5 de 5 bani, precum şi 5 bancnote de 5 lei şi 4 de 10 lei, pe care să le preţuiască ca pe ochii din cap şi să le folosească cu cumpătare. Altfel… ne paşte un viitor sumbru în care mătunţişul o să ajungă pe cale de dispariţie. Mă şi văd ducându-mi nepoţii la muzeu şi un ghid arâtându-le cu admiraţie şi emoţie în glas: „aceasta este faimoasa moneda de 10 bani, aflată pe cale de dispariţie. Mai la stânga avem una de 50 de bani, la fel de rară. Sperăm să le facem să se împerecheze, poate se vor înmulţi. Iar aici, în dreapta, o bancnota de 1 leu, una dintre cele 5 rămase în lume”. Iar eu, mi-aş depăna amintirile şi le-aş povesti:

Ştiţi, când eram eu tânar, o vânzătoare trebuia să îmi dea 20 de bani restul iar eu, generos şi mărinimos, i-am spus într-un acces de grandomanie – Lăsaţi, doamnă, sunt doar 20 de bani, păstraţi-i dumneavoastră!

Iar nepoţii, de colo:

Minţi, tataie, n-ai văzut tu 20 de bani în libertate, ne crezi de-ăia micii, să ne iei cu vrăjeli din-astea?

Vreţi să ajungeţi aşa? Nu cred…

Puneţi-vă măruntul la păstrare de pe acum… cică murat se conservă cel mai bine.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

18 Responses

 • Gee says:

  Savuros post si fain blog.

  Problema descrisa de tine este una nationala si seamana de foarte multe ori cu un film prost. Peste tot intalnim preturi cu 99999 in coada, dar nimeni nu iti va da restul cuvenit de la respectiva suma. De fapt, ce zic eu, esti un zgarcit notoriu daca te pretezi la asa ceva! Cum adica sa iei restul?
  In schimb, daca ramai dator cu 10 bani, te vede ca te scotocesti disperat prin buzunare, slabe sanse sa auzi acel reconfortant “lasa, ca ii aduci data viitoare”. “Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei”, cu alte cuvinte.

  Ai uitat sa zici de noua moneda de 20 de bani pe care probabil in curand va semna si Mugur Isarescu, guma Orbit Professional. Orice magazin care se respecta are langa casa de marcat un castron de astfel de pastile.

  Eu am auzit tot soiul de ipoteze privind “criza” asta de maruntis. Ba ca bancile nu-s prea generoase cu banii maruntil , ba ca nu se emite suficienta moneda… probabil ideea e undeva pe langa, vor sa incurajeze lupta impotriva sedentarismului, prin alergatul de la un magazin la altul, milogindu-te cu gratie sa iti schimbe cineva banii.

 • Crystyna says:

  :))
  nu esti singurul. cred ca peste tot in Romania se intampla chestia asta. Cateodata mai au cate o ‘bombonica’ sa dea rest….n-ar fi mare bai, dar bombonica aia aproape niciodata n-are gust bun. (sau oi fi io mai pretentiosa)

  dar de multe ori nu cele de la casa sunt de vina, ci patronii. nu le lasa bani marunti ca sa dea rest (uneori, poate nu le lasa deloc O_o)

  sa le faci in ciuda si sa platesti numai cu bani marunti, apoi sa le dai gata cu o fraza de genul ‘ sa nu mai ziceti alta data ca n-aveti rest! ‘. =))

 • In Germania primesti restul chiar si 1 cent (aproximativ 4 bani). Niciodata nu se intampla sa nu primesti restul. Am aflat ca in Romania problema ar fi ca patronii de magazine nu merg cu banii la banca si de aceea nu vor sa pastreze marunt in casierie.

 • Amy says:

  Cedik iz disappoint DX

  Mda,eu toata vara cand am mergeam la magazin every day si cumparam aceleasi lucruri,da` exact aceleasi,tanti grasa care vorbea la telefon imi dadea 30 bani restu`.Iar intr`o zi in care nu cumpar aceleasi chestii ma intreaba daca am 30 bani sau 20 can`t remember >__< si`i zic ca n`am.Iar ea,mare vanzatoare care nu poate sa adune 3 numere fara calculator,ma intreaba ce am facut eu cu maruntul ei. In momentul ala imi venea sa`i trag 2 palme :|

  Cat despre marunt :)) In A camp am avut 80 lei de 1 leu XD

 • H. says:

  Ca un fel de Gollum, îmi păstrez bancnotele mici şi mărunţişul, le strâng la piept şi sâsâi macabru: „mai preşiăssssssssss”. :))

  de fapt, tot maruntisul din intreaga lume ajunge la mua. :> la un momentdat stransem cam 50 de lei numai in marunti (incluzand si din aia de 1 ban) si cand m-am dus la supermarketul de alaturi ca sa-i schimb mai aveau un pic alea si faceau matanii sau ceva :))

 • Deea says:

  Din cate am observat in periplul meu prin Bucuresti a devenit o moda sa fi ” scarba ” la locul de munca, desi lucrezi cu publicul. Nu i-am pus eu sa se angajeze acolo, puteau foarte bine sa fie soareci de biblioteca sa sorteze facturi intr-o magazie, dar daca tot le place ideea de a fi vedeta atunci sa suporte.

  Ca institutie sunt obligati sa aiba in casa bancnote si monezi de la cele mai mici la cele mai mari. Daca ei inteleg ” aprovizionarea ” prin intermediul lui nena paznicul de la usa trimis la buticul de paine, tin sa le frang aripile. In mod normal o persoana autorizata de la departamentul contabil trebuie sa viziteze banca atunci cand e nevoie si primeste pana si monede de 1 ban daca vrea.

  Pe de alta parte, daca te duci cu marunt sa cumperi ceva se uita urat la tine, ca vezi doamne ai bani ca aurolacii. Asa mi s-a intamplat si mie cand m-am dus sa-mi cumpar o franzela si am dat 7 monezi de 10 bani. Indiferenta e cel mai bun tratament fata de ele.

 • Giany says:

  :)) la mine nu e lipsa niciodata de marunt :D …chiar si 1 ban daca il vad pe jos prin casa,il iau si il pun deoparte, ca na poate trebuie si unu cate unu se strange :D . :”> oricum la magazin cand imi cere marunt n-am niciodata :)) aia ii pastrez cand n-am deloc . :”>

 • cedik says:

  @Gee: Multumesc.
  Guma Orbit o primesc in general de la magazinele de ziare, acolo am vazut ca au cutiuta/castronul mentionat de tine fix langa cea de maruntis. Sincer sa fiu, asta nu ma deranjeaza prea tare.
  Mai sunt si care iti dau bomboane, caramele si alte prostii de genul ala. Pana sa ma mut aici, la Buzau la magazin dadeau cutii de chibrituri uneori, in loc de bomboane.
  Pe de alta parte, depinde si de magazin. Cel langa care stau acum e foarte ok, toti vanzatorii sunt de treaba. Acolo nu face nimeni urat pentru 10 bani si mai lasa de la ei. Chiar si gara am mai patit-o uneori, sa fie femei care sa ignore lipsa de 10 bani si sa imi dea restul 1 leu (biletul de accelerat cu care mai merg uneori e 9 lei si 10 bani si de obicei dau o bancnota de 10 lei). Pe de alta parte, au fost o gramada care nu au avut sa imi dea 40 de bani rest si imi dadeau doar o moneda de 50. Trebuia sa le pun sa imi dea un biletel cu Y.O.U., sa ma duc data viitoare la gara fara marunt la mine.

  @Crystyna: Nu rade ca eu am mai facut asa ceva. S-a intamplat sa ma mai duc la magazine cu marunt si sa le schimb ca sa nu se mai planga, ca au fost cazuri in care m-au rugat sa o fac. Si deh, stiam vanzatorul/vanzatoarea, aveam marunt acasa… Ce sa faci? :))

  @Alexandru: Asta nu as stii sa spun. E culmea, ca stiu cateva vanzatoare si niciodata nu m-am gandit sa le intreb de faza asta. Cred ca o sa o fac cu prima ocazie, chiar sunt curios sa vad ce imi vor spune.
  In alta ordine de idei, Germania nu e Romania, din nefericire… La noi lucrurile merg altfel.

 • cedik says:

  @Amy: Very disappoint XD
  Lol la faza cu vanzatoarea, nu imi vine sa cred ca a avut tupeul sa te intrebe asa ceva :)) Bine ca nu te-a pus sa i-l duci inapoi cu prima ocazie. Ma gandesc ca ar fi fost in stare.
  Si 80 de lei doar in bancnote de 1 leu… wow, cred ca aveai ditamai tencalaul de bani la tine O_o

  @H.: Heh, sa stii ca asa faceam si eu intr-o perioada, il puneam in dulap si il lasam sa se stranga. Acum il mai folosesc pe la magazin asa ca raman repede fara el.
  Sor’mea facea la fel ca tine, il strangea tot pana la sume maricele (nici chiar 50 de lei totusi, maxim 5-10 lei) si i-l ducea lui tataie iar tataie ii dadea bancnote in schimb.
  Tataie avea acasa un borcan din ala mare plin cu monezi. Tin minte ca de acolo ne mai finantam eu si cu sor’mea pungile de pufuleti cand eram mici.

  @Deea: Intr-un fel le inteleg scarba pentru ca meseria in sine mi se pare plictisitoare si lipsita de orice fel de satisfactii dar asta, cum ai zis si tu, e problema lor. Din moment ce lucreaza acolo e de datoria lor sa se poarte frumos cu mine. Pacat ca nu reusesc sa inteleaga asta…
  Plus ca eu sunt obligat sa imi platesc facturile, nu sa vin la ei cu suma exacta :/
  Asta cu uitatul urat la tine nu stiu… parca nu imi vine sa cred. Probabil ai avut tu ghinion, cam toate vanzatoarele si vanzatorii pe care ii stiu s-ar bucura sa le dai marunt.

  @Giany: Bun, si dupa ce strangi atat marunt … ce faci cu el? :-?
  Ori lucrezi pentru masoni? /:)

 • Maura says:

  E o conspiratzie…a tacerii? =))

 • Spark says:

  Şi totuşi, unde naiba dispare atât mărunţiş, de nu are nimeni :/

 • Luana says:

  Hazos rău, imaginaţie multă, dar parcă nu e râsul meu :)

  Consecvenţa cu care vanzătoarele şi casierele refuză măcar să aibă tendinţa să bage mâna în casă după rest e fascinantă. Chiar dacă eu VAD că are ăia 10 bani să mi-i dea, chiar dacă e puţin evident că parcă mai aştept ceva de la ea, se face ca plOO. Nu-i vorba de bumbii de metal, e vorba de prinţip. Dă-mi restul, femeee, că nu-l dai de la tine :))

  Cre’că e de datoria lor să aibă metalul, nu a mea, că doamne feri poate ma trăzneşte! Greu să meargă o dată pe săptămână la bancă să ia nişte fişicuri de monede. În Danemarca de ex nu am avut niciodată problema asta şi se scotoceau după ultimii 10 ore (cam 5 bani). Deplasată comparaţia…

  Altfel, fain articolul :P

 • Pingback: Cu şi despre bani « Etherfast's corner

 • Shuu says:

  Zici tu zici ca vor vanzatoarele la magazin monede da’ mi s-a intamplat sa ma duc cu 10 monede de 50 de bani ca sa iau ceva si a inceput aia de la casa sa comenteze la mine – cu foarte mult tupeu- ca nu se poate sa vin eu cu atatea monede, ca si cum eu as jingni-o pe ea. Si asta nu numai o data. Ei bine, eu sunt un fel de banca de monede. Cand aveti nevoie de maruntis, nu ezitati sa ma contactati XD

 • Shuu says:

  Zici tu ca vor vanzatoarele la magazin monede da’ mi s-a intamplat sa ma duc cu 10 monede de 50 de bani ca sa iau ceva si a inceput aia de la casa sa comenteze la mine – cu foarte mult tupeu- ca nu se poate sa vin eu cu atatea monede, ca si cum eu as jingni-o pe ea. Si asta nu numai o data. Ei bine, eu sunt un fel de banca de monede. Cand aveti nevoie de maruntis, nu ezitati sa ma contactati XD

 • adi says:

  eu am patit exact opusul ieri…am fost cu un pumn de monede sa ii schimb si mi-a spus ca n-are ce face atata marunt si mi-a aratat un castron plin de monede….am incercat sa-i explic ca vreau sa cumpar produse de banii aia …a strambat din botic…s-a sucit,se uita pe pereti si atunci am plecat frumusel catre un peco unde i-am schimbat

 • sypialnie says:

  Zici tu ca vor vanzatoarele la magazin monede da’ mi s-a intamplat sa ma duc cu 10 monede de 50 de bani ca sa iau ceva si a inceput aia de la casa sa comenteze la mine – cu foarte mult tupeu- ca nu se poate sa vin eu cu atatea monede, ca si cum eu as jingni-o pe ea.

 • cedik says:

  Stiam ca nu prea are voie sa faca asa ceva. Posibil sa ma insel, dar daca e moneda nationala, orice magazin trebuie sa o accepte. Ca ii convine, ca nu, tu poti sa ii platesti totul cu un saculet de monede de 1 ban :-??
  Daca nu ii convine, poti face reclamatie la ANPCLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>