Header image

Despre finante si alte chestii

Posted by cedik in Uncategorized

Vine profu’, predă cursu’ iar noi ne uităm ca ursu’.Şi când ne mai dă şi-o temă, clar ne pune într-o dilemă…

Pentru seminarul de finanţe publice a trebuit să venim cu valoarea ratei inflaţiei 2009/2008, ca să putem calcula nu-ştiu-ce indicatori. S-au găsit în total vreo 3 valori diferite. Bineînţeles, asta după ce am căutat-o ca disperatul în nu-ştiu-câte locuri. Am găsit-o într-un final pe site-ul BNR, în nu-ştiu-ce prezentare powerpoint.

La seminar aflăm că există mai multe metode de calculare a ratei inflaţiei (vreo 3) şi că fiecare organism financiar foloseşte propriile valori. Şi că de fapt e raportată la o perioadă de referinţă, deci nu e de ajuns să ştim o rată anuală a inflaţiei, ci ne trebuia una a anului 2009 raportată la 2008.. în fine, naiba ştie.

Cert e că ne uitam cu toţii ca viţeii la poarta nouă. Bine că e proful deştept şi a avut grijă să ne explice şi nouă asta şi să ne atragă atenţia…

Pentru seminarul de azi trebuia să analizăm veniturile nefiscale pe 2008 şi 2009.
Găsesc eu legea bugetului de stat pe 2008, relativ uşor, găsesc o listă frumoasă cu veniturile, scot valorea pentru veniturile nefiscale, o notez pe hârtie. Mă apuc mai apoi să caut legea bugetului de stat pe 2009. Şi-o găsesc după mult timp, timp în care am recurs la tot feluri de şmecherii de căutare pe Google. Şi mă uit la ea. Şi văd că seamană cu aia din 2008 fix aşa cum se potriveşte nuca în perete. Şi valori ioc, numai abureli verzi-şi-uscate.

Şi mă apuc să caut veniturile nefiscale pe 2009. Şi caut. Şi caut. Şi caut. Şi caut. Bineînţeles că site-ul pe care ne-a spus proful că s-ar găsi astfel de valori e Under construction, site-ul Ministerelui finanţelor publice (care nu merge fara www în faţă, că nu e ca şi cum am fi în 2010 şi marea majoritate a site-urilor sunt configurate foarte uşor să meargă fără), îmi returnează alte porcării, iar site-ul Ministerului economiei are caseta de căutare ascunsă.

Ca fapt divers, caut „buget 2009” pe site-ul Ministerului finanţelor publice şi găsesc aşa:

- Hotarârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2009 al Companiei Naţionale ” Imprimeria Naţională ” S.A., companie naţională aflată sub autoritatea Ministerului Finanţelor Publice
– Informare de presă
Execuţia preliminarã a bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2009. – Informare de presă Referitor la articolul cu titlul “Serviciile secrete nu strâng cureaua în criză”, publicat în cotidianul “Evenimentul Zilei” în ediţia de astăzi 4 ianuarie 2010
– Agenda de lucru a doamnei Secretar de Stat Graţiela Iordache
– Agenda de lucru a doamnei Secretar de Stat Graţiela Iordache (iar)

Tot ca fapt divers, caut „buget 2009” pe site-ul Ministerului economiei şi găsesc aşa:

- 1. untitled
…sustinuta de la Buget 4 Stadiul Contractului Valoare prevazuta in 2008 5 Valoare prevazuta in…904 3.073 10/30/2009 30.09.2008 finalizat 11. SC Aer Tech Impex SRL Valea Enei Neamt SC…
– 2. Microsoft Word – Document Cadru de Implementare a POS CCE -draft august 2007.doc
– 3. Microsoft Word – Document Cadru de Implementare a POS CCE -draft august 2007.doc
– 4. Microsoft Word – SITE 2008.doc
– 5. Microsoft Word – Programul Complement Competitivitate romana-oct 06.doc

Poate îmi explică şi mie cineva ce legătura are madam Graţiela cu bugetul pe 2009 şi de ce pe site-ul Ministerului economiei caseta de căutare nici măcar nu imi oferă informaţii legate de anul 2009.

Găsesc într-un final, după vreo jumătate de oră de căutări pe google şi alte site-uri cu diverse cuvinte cheie Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2009 pe site-ul Camerei deputaţilor. Unde, stupoare, deşi găsesc valoarea veniturilor nefiscale pe 2009, o găsesc şi pe cea din 2008, care bineînţeles că nu coincide cu cealaltă valoare a veniturilor nefiscale din 2008, găsită în proiectul de buget din 2008.

Şi tot ca fapt divers, am zis să caut şi bugetul Angliei pe 2009. Intru pe Google. Scriu „United Kingdom budget 2009”. E primul rezultat din listă: http://www.hm-treasury.gov.uk/bud_bud09_index.htm Cu raport complet, diverse analize, diverse chestii. Laser frate, ca’n reclama aia.

Iar o să facă mişto proful de noi azi că nu suntem în stare să ne facem teme.. Vedea-l-aş căutând veniturile nefiscale pe 2009, să-i iasă şi lui peri albi. Mama mă’sii de ţară, că tot spunea Underground ceva legat de tema asta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

6 Responses

 • aditzagirl says:

  =))
  Graţiela…
  Urat sa stai sa cauti anumite valori şi sa nu dai de ele, presupun ca ai avut şi o durere de cap =))

 • Ei bine eu n-am ajuns atat de departe cu cautarea prin siteurile guvernului dar am experienta cu siteul ministerului educatiei care mi se pare cel mai prost site facut vreodata dupa Hi5 dar doar cu putin nu-l detroneaza! E atat de incurcat totul, atat de multa informatie parca aruncata precum cartile din camera mea…

 • Deea says:

  Am facut si eu finante publice in primul an de facultate, dar profesorul nostru de atunci avea alta perceptie despre ce inseamna un curs / seminar interesant, captivant si plin de informatii folositoare. Cand ai sa termini materia asta ai sa iti dai seama ca poate doar maxim 10 % din ce te-ai chinuit sa inveti o sa te ajute cu adevarat pe mai departe :-j . Unii profesori chiar au placerea macabra de a chinuii bietii studenti cu probleme care i-ar pune in dificultate si pe cei de la Ministerul Finantelor.

  Site-ul Ministerului de Finante e picat exact cand iti e lumea mai draga. Eu sunt nevoita sa il folosesc aproape zi de zi, si e chiar o minune cand functioneaza.

  Succes in descoperirea frumusetii finantelor :D .

 • Andrei says:

  Eu am pus o intrebare, normala, pe mail la MFP, si dupa o saptamana a venit raspunsul cum ca raspunsul vine, legal, in maxim 30 de zile (nu stiu daca lucratoare sau nu). Deci da, stim.

 • Andrei says:

  P.S. multe date le gasesti pe siteul INS (insse.ro) si la BNR. In alta ordine de idei, avand in vedere ca e informatie publica, poti sa dai un mail, si probabil tie ti se va raspunde mai repede (la mine era o intrebare legata de o chestiune pentru care nu exista lege… inca, si cred ca i-am pus in dilema).

 • cedik says:

  @Aditzagirl: Pe aproape :)) Devenise extrem de stresant sa tot caut prin diverse parti.

  @Underground: Haha, stiu, imi aduc aminte cand am dat bac-ul, cat de mult te chinuiai sa iti dai seama unde poti gasi rezultatele si cum le poti vedea.

  @Deea: Nu cred ca o sa folosesc informatiile astea in viitor, poate doar pentru cultura mea generala. Materia e destul de interesanta dar e frustrant ca suntem pusi sa calculam tot soiul de indici ale caror valori se gasesc extrem de greu.

  @Andrei: Lasand la o parte faptul ca nu prea mai aveam timp, eu fiind genul de om care lasa pe maine ce poate face azi, si in vreo 2-3 ore trebuia sa plec la facultate cu tema facuta, chiar ma indoiesc ca as fi primit un raspuns pe mail la o asemenea intrebare. Pe insse am mai cautat eu odata valori si n-am gasit nimic iar pe site-ul BNR… am stat si acolo vreo 5 minute ca sa gasesc o amarata de rata a inflatiei.
  Nu ii inteleg… ce e atat de greu sa aranjezi un amarat de site astfel incat informatiile sa poata fi gasite usor? Daca as fi fost vreun tont care atunci a intrat pe Internet as mai fi inteles dar asa… chiar nu e normal sa ma chinui pentru asa ceva.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>