Header image

Nijikon 2010 – cum a fost pentru mine

Posted by cedik in Uncategorized

3. Din punct de vedere al amintirilor şi oamenilor cu care m-am întâlnit, Nijikon a fost ca de obicei de nota 10, chiar dacă am şi multe regrete.

În primul rând, am stat trei zile cu Alex.’nuff said!

Şi tot Alex a făcut sushi, pe care l-a adus duminică dimineaţa la stand şi din care s-au servit multe persoane :> Mie mi-a plăcut (minus wasabi) şi sper că şi altora.

În al doilea rând, mama lui Mitzuke…

În timp ce pregăteam standul apare dumneai, alături de Laura/Mitzuke. Mă întreabă dacă sunt Bogdan, şi pe Alex dacă e Alex, prietena mea. Mă uit eu… nu arăta ca şi cum aş fi fost în belele sau aş fi făcut ceva greşit, nu arăta nici a genul acela de mămică severă care vine să verifice dacă e totul în regulă şi dacă nu cumva oi fi vreun pedofil sub acoperire.

Eh, zic eu, sunt cel mai mare de aici ca vârstă, sunt şi admin şi co-fondator al Zup, responsabil principal pentru stand, iar Mitzuke, care urma să stea cu noi, e totuşi minoră. Probabil vroia să vadă ce fel de persoană sunt. Nici o problemă, mă gândesc. Parcă nu arăt chiar a golan, sau cel puţin aşa sper.

Şi aflu că de fapt dumneai îmi citise posturi de pe blog şi că i-au plăcut. Nu vă pot spune cât de flatat m-am simţit, mai ales că nu ar fi avut nici un motiv ascuns să îmi gâdile orgoliul. Iar asta a fost doar începutul. Am mai avut câteva discuţii şi am fost extrem de plăcut surprins. Nu numai ca părinte care încerca să se implice în pasiunile copilului, şi pe care îl adusese tocmai din Constanţa şi şi-a dat tot interesul, dar şi ca persoană respectabilă care nu crede că anime-uri sunt doar desene la care se uită ăla micu’ sau că Nijikon e un festival pentru ciudaţi. Nu de alta, dar îmi aduc aminte de poliţiştii de acum 3 ani, de la Otaku, care au văzut cosplayerii şi au întrebat dacă e o paradă emo, sau ca tatăl care, târât de fetiţă la Otaku de anul acesta, mai avea puţin şi îşi făcea cruce şi-şi scuipa în sân să sperie Satana, tot la vederea unor cosplayeri, şi care şi-a tras fetiţa de mână, să plece de la „ciudaţii” ăia.

Nu o să înţeleg niciodată cum de poate fi perfect normal să te uiţi la o telenovelă imbecilă sau la un film de mâna a doua, dar dacă te uiţi la un anime care are o poveste mult mai complexă, substraturi inteligente, personaje complexe şi scenariu emoţionant, e ciudat, că, vezi doamne, alea îs desene animate. Meh. Doar un singur film m-a emoţionat până la lacrimi: Grave of the Fireflies, şi ăla e anime. Şi orice film regizat de Satoshi Kon, Dumnezeu să‑l ierte, e de mii de ori mai bun decât ce vezi la televizor în timpul săptămânii.

Revenind la subiect, al treilea lucru care mi-a înseninat festivalul, a fost mărtusirea unei useritze de pe Zup (nu îi dau numele, ca nu cumva să se supere). Eram pe stradă, sâmbătă seara, întorcându-ne de la Niji, şi ne-a spus că ea era înainte timidă şi retrasă dar Zup a schimbat-o mult şi a ajutat-o să vorbească mai mult cu lumea şi să prindă curaj. Nu pot descrie în cuvinte cât de bine m-am simţit şi cât de mândru am fost. Uite, mă, mi-am zis, chiar am reuşit să fac şi eu ceva bun cu site-ul ăla…

M-am întâlnit şi cu mulţi alţi prieteni: Irina, Falcon, Geo, Gabi, Mina, Yzu, Alecs, Inter şi Cip, sâmbătă au apărut şi Iusty, Maria (xyzmary) şi Mistik. A venit iar Alexa împreuna cu Mona, pe care nu le mai văzusem de secole, a venit şi maestrul Alin (Yondaime) tot sâmbătă, vânzător de vânzător, care a făcut reclamă celor două standuri (zup şi prime). Am avut plăcerea să îi cunosc face2face şi pe Tan, DeeaH2elen sau o grămadă de alţi membrii de pe Zup: George, Horia, Irukandji, Nya, Teh, Triangle, A’Svear, Mimişor (cea cu un costum super la cosplay :> ), WolfSakura (pe care o ştiam din vedere de mai multă vreme, fiind cosplayer vechi, doar că nu ştiam exact şi cine este) şi mulţi alţii care îmi scapă pe moment.

M-am întâlnit şi cu Andrei, vărul meu, precum şi cu Sebi, alt văr de-al meu, pe care nu îi mai revăzusem de multă vreme, pe Andrei şi pe Bujie şi pe tot standul Zup, care deja nu se mai pune la socoteală: Shiva, Java, Marina, Snow cu Tzaranul ei (Andreea şi Andrei :> ) şiiiiiiiiiiii o grămada de alte persoane.

Să nu îl uităm nici pe Bebe, cu care am colaborat ok anul acesta (zic ok pentru că nu prea am avut norocul să facem ceva foarte reuşit, nu pentru că ar fi fost o colaborare neplăcută).

Dar, mă rog, după atâta vreme, deja Nijikon şi Otaku reprezintă mai mult feţe cunoscute şi prieteni :)) Ceea ce e un lucru grozav, pentru că aceste festivaluri au reuşit să unească comunităţi online care înainte se ciondaneau din orice prostie şi să elimine vechile rivalităţi dintre oameni, unindu-i prin pasiunea pentru anime, manga şi cultura japoneză.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

23 Responses

 • silviussj5 says:

  de mn ai uitat :))

 • KyubiVal says:

  Frumoasă faza cu mama, e plăcut să vezi când părinţii încearcă să înţeleagă dorinţele şi gusturile copiilor şi-şi dau interesul înainte să facă concluzii superficiale despre ceva. E totul o problemă de cultură, informaţie şi informare asupra acestor fenomene precum anime şi manga, deci e şi responsabilitatea comunităţilor manga/anime să informeze lumea şi să dea un mesaj pozitiv despre acest fenomen. :)

  Din ce am văzut, părea interesant, mi-ar fi plăcut să vin să văd ce şi cum :)) Să fac “noi” cunoştinţe =)) Mi-au plăcut mult costumaţiile cu Sailor Moon(na, e primul meu anime, mi-a rămas pe undeva pe acolo… în amintiri)
  Alex Dawn la ce făcea cosplay că n-am înţeles?

  Asemenea ocazii de asemenea sunt bune să-ţi faci şi noi cunoştinţe şi prietenii sau să le consolidezi pe cele vechi, să vezi lume ce nu ai mai văzut cu aceeaşi pasiune, iar rivalităţile şi certurile poate se elimină şi de la simplul fapt că după atâţia ani în această comunitate, lumea creşte şi mai prinde la minte, ceva ce ar fi bine să se întâmple mereu, dacă lucraţi mai mulţi împreună cu siguranţă realizările pot fi mult mai mari :)

  Ai noştri cică, trebuiau să se vadă şi ei la Nijikon, îi rugasem să facă poze pentru mine, dar au ajuns cu totul în alte locuri (gen baruri, biliard, restaurant LOL) . În fine, s-a distrat fiecare cum a vrut :))

  Baftă în continuare cu realizarea acestor evenimente, sunt pozitive :) !!

 • cedik says:

  @Silviu: Nu am uitat ca te-am vazut, stai calm, am uitat doar sa mentionez pe blog :D

  @KyubiVal: Nu a facut cosplay in nimic, doar s-a imbracat in stil goth lolita si a purtat niste urechi de pisica uitate de Marina la stand.

  Tie ti-am promis niste poze cu posterul Mangazup, unde aparea si sigla Shinobi :)) Inca nu am uitat de ele, dar trebuie sa le sortez.
  Din nefericire, nu prea s-a aratat lumea interesata. Mult prea putini au fost dornici sa se uite la materiale, dar asta este…

  Pe la voi cum sunt evenimentele de acest gen? Ai fost vreodata? :-? ca parca mi-ar veni greu sa cred ca nu te-ai dus

 • KyubiVal says:

  Ah, deci nu ai uitat? Nu că m-ar fi deranjat, cu toata treaba de organizator and stuff, era să înţeleg.

  Da, am citit părerile tale deja, important e să înveţi din erori şi să ai dorinţa de a continua, restul se face ;)

  Nu, nu am fost încă, mă crezi aşa de “into it”? :)) N-am avut prea multe ocazii din motive personale, însă chiar acum doream totuşi să fac un efort şi să ajung aici
  http://www.luccacomicsandgames.com/

  Care… OMG descoper acum că se începe mai devreme, eu ştiam că pe 29 o să înceapă… ticăloşii :| Au schimbat recent data căci 1 săptămână în urmă nu era aia.
  În fine, un amic de-al meu mereu se ducea acolo, şi-mi arăta poze, vedeam şi online, e foarte frumos, şi sunt foarte activi toţi, am văzut nişte cosplayuri perfecţioniste (vezi pagina lui Vegapunk89 pe deviant art, pentru unele foarte reuşite) merg toţi pe drumuri mascaţi, pare un fel de carnaval unde costumaţiile sunt doar cosplayuri XD. Vin de asemenea majoritatea exponenţilor a site-urilor/fansuburilor şi grupurilor de scanlation italiene, şi au şi oaspeţi de onoare deseori, vreo 2 ani în urmă a înţeles că trebuia să vină Hiro Mashima (autorul Fairy Tail) dar nu ştiu dacă a mai venit până la urmă. Acest an trebuie să vină autorul şi scriitorul de comicsuri Grant Morrison care a lucrat pentru DC Comics şi Marvel la serii ca Batman, HellBlazer, Flash, X-men şi altele. După nume şi ce am zis mai sus cred că-ţi dai seama că manifestaţia nu e doar despre anime şi manga, ci şi comicsuri, deşi activează mai mult fanii anime manga XD Yeah!! Durează de asemenea destul de mult, o săptămână aproape. Dacă reuşesc să ajung săptămâna asta acolo o să scriu mai detaliat cum e, aşa poate îţi dau noi idei şi surse de inspiraţie pentru manifestaţiile româneşti ce vrei să organizezi pe viitor ;)

  Ah, ceva uitasem să întreb, dar băieţi ce fac cosplay erau? Îmi pare că predominau fetele, atât în rol de fete, cât şi în rolul personajelor bărbăteşi, gen Akatsuki, Naruto, Sasuke lol. Sunt mai timizi sau ce? Sau se tem să nu-i râdă lumea(ignorantă) de acolo?? XD Aici mi se pare invers, văd mai mulţi băieţi să facă cosplay şi să se implice în tot ce ţine de anime şi manga :)

 • Yondaime says:

  They see me money-gainin’… They hatin’

 • krossfire says:

  Cred ca-i mai degraba vorba de cosplay si altele decat de a te uita efectiv la anime. Lasand la o parte ca am avut si eu un fix cu seria Dragonball (clasic , Z, GT, filmele) in copilarie si l-am reluat prin liceu, nu prea m-au prins anime-urile. Totusi, am intalnit oameni pe la 30 de ani inca fani hardcore, deci clar nu-i nimic ciudat. Ce poate fi ciudat, pe langa susamintitul cosplay, este ideea de comunitate ermetica pe care multi o percep (si sunt forumuri unde vei fi intampinat cu ”ahh baahh..nici p-alea nu le-ai vazut”, de parca fiecare anime iti da grade). Cred ca de-aici pornesc si problemele utilizatorilor de Apple :))

 • Andera Y says:

  Cu cat citesc mai mult, cu atat incep sa ma simt si mai prost… :( Acu iar trebuie sa astept un an… dar macar stiu sigur ca la anu’ n-o sa mai am nicio scuza.

 • cedik says:

  @KyubiVal:
  1. Eu nu prea organizez manifestatii romanesti, decat poate in miniatura, prin standul pe care il am in cadrul Nijikon. Bine, incerc sa fac si eu acolo cate ceva cat mai simpatic, dar nu imi exagera rolul :))
  2. Din cate am observat, baietii fac cosplay-uri ceva mai manly :-? De exemplu Zoro din One Piece, Zack din Final Fantasy 7, tipi din Bleach sau Naruto si tot asa. Roluri de baieti, intr-un cuvant. Iar fetele… fetele fac de toate :)) sunt mult mai talentate

  @Yondaime: Esti al mai bazat vanzator dintre vanzatori!

 • cedik says:

  Eeeh, Dragonball e ceva clasic, e o serie pe care nu ai cum sa nu vrei sa o vezi daca esti baiat :D
  Acum ca am mai crescut si eu putin, am cam inceput sa renunt si eu la anime-urile mai pentru adolescenti, care imi placeau mai demult. Insa cand dai de serii precum “Legend of Galactic Heroes”, care e o epopee spatiala uluitoare, cu enorm de multe personaje, un plot complex presarat cu intrigi politice si povesti de dragoste, si totul prezentat intr-o maniera obiectiva, aproape ca un documentar istoric… vorba cuiva pe un forum “imi faceam griji ca nu vor mai fi anime-uri pe placul meu cand voi trece de 40 de ani. Legend of Galactic Heroes m-a scapat de grija asta”

  Comunitati ermetice nu prea sunt, nu din punctul asta de vedere. Sunt insa cam neprimitoare cu cei mai mici de varsta. Daca intri pe un forum si incepi sa postezi cu multe greseli gramaticale si exprimare de copil de 14 ani, userii vor avea grija sa fie atat de amabili incat sa pleci singur :))

 • ady_x says:

  Mi-a părut rău că am ajuns târziu în ambele zile şi n-am apucat să vorbesc mai multe cu tine, poate la Otaku…

 • cedik says:

  Da, te-am vazut cand ai venit, eram fix in mijlocul unei conversatii cu cineva si nu era frumos sa intrerup. Am zis ca vin dupa aia la tine dar nu te-am mai gasit :|
  Nici sambata, nici duminica

 • KyubiVal says:

  Nu stiu exact care era rolul tau, deci nu aveam intentia sa ti-l exagerez, am zis doar bazandu-ma pe ce stiam ca n-am stat acum sa ma informez exact cine si ce a organizat si cum. Oricum ceea ce am zis nu se schimba, chiar si daca redimensionat la doar un stand :)

 • ady_x says:

  Atunci ajunsesem şi nu vroiam să întrerup conversaţia iar după m-au “furat” cei de pe animeprime, am plecat majoritatea la Mina acasă.
  Duminică am ajuns abia seara pe la 6-7 dar nu am mai intrat am fost doar să mă întâlnesc şi să-i salut pe Alin, Geo, Falcon etc. fiindcă luni urma să plec.

 • d.v.i.k. says:

  si pe mine nu ma vazut nimeni … nici in poze nu am iesit :( trist . Singuri intre straini !

 • Shuu says:

  Legat de mama lui Mitzuke… Citeam deunăzi un articol în Dilema Veche, ceva intitulat “Din Japonia, cu pasiune”, în care un părinte îşi exprima consideranţia faţă de pasiunea fiicei sale faţă de cultura japoneză, şi cât înseamnă pentru respectivul că a reuşit să ajungă la Otaku şi Nijikon împreună cu ea. Un articol destul de bun, de altfel, din moment ce a ajuns în Dilemă.
  M-am simţit aşa de mândră să ştiu că … *ăhm* *cough* dacă aş fi putut aş fi venit şi eu la Nijikon.:))
  Thanks to Mitzuke’s mother, dacă persoana respectivă este dumneaei.

 • cedik says:

  Link me, te rog :D Mi-ar placea sa citesc si eu acel articol

 • Shuu says:

  Imediat, să-l caut pe internet. Eu am citit ziarul “în format 3D”. Revin imediat cu un edit.

 • Shuu says:

  Nu, nu pot să găsesc, mai ales că nu apare pe site articolul. Cel mai probabil o să-l copiez din ziar, dar trebuie să văd de unde fac rost de un ziar, din moment ce al meu a ajuns îmbibat azi de cafea.

 • cedik says:

  Of, ma gandeam… Si eu am cautat ieri pe internet si nu am reusit sa dau de el, de-aia te si intrebasem de link :(

 • Amy says:

  Yea mama lu’ Mitzu e super de treaba \o/

 • Mitzuke says:

  lolololol
  whatisthisIdon’teven.

  I-am dat mamei sa citeasca ce ai scris Flaw de cand l-ai postat :”D[dar nu am avut deloc timp sa trec pe aici sau pe net in general ;_;]

  She liked it a lot, obviously : D

 • Mitzuke says:

  Also, no that wasn’t mom, din cate stiu eu cel putin.

  :CLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>