Header image

Nijikon 2010 – otaceshtile peripetii ale participantului Cedik

Posted by cedik in Uncategorized

1. Per total, organizarea nu a fost deloc proastă. Din multe puncte de vedere a fost mai bună decât în anii precedenţi. S-a văzut că a fost a 4-a ediţie. Mi s-a părut utilă faza cu walkie-talkie-urile, o idee foarte bună, şi, dacă nu mă înşel, parcă anul trecut nu au avut aşa ceva. A fost mai bine organizată şi paza de la intrare, mai ales ţinând cont de ce s-a întâmplat în anii trecuţi (long story short: a plouat cu legitimaţii care au ajuns la persoane cu nici o legătură cu festivalul şi organizarea). Numărul de legitimaţii pe stand… puţintele, doar patru. Oricum, nu pot să mă plâng, pentru că, neoficial vorbind, când am intrat dimineaţa cu Alex pe ea nu a întrebat-o nimeni de legitimaţie. E drept, nu a fost foarte corect lucrul acesta, dar am făcut chestia asta doar pentru ea şi doar pentru că, fiind prietena mea, nu i-am putut da ei una din cele 3 legitimaţii rămase, ca să nu fiu acuzat de restul membrilor de favoritism. Plus că m-a ajutat foarte mult cu materialele, pregătirea şi tot aşa.

Cei 20 de lei, cât ar fi fost intrarea pe ambele zile, nu erau o avere, dar în condiţiile în care eu m-am întors acasă pe minus din punct de vedere al banilor, iar ea nu a intrat ca vizitator care a frecat menta pe acolo toată ziua ci chiar m-a ajutat (şi acum regret că din cauza mea a pierdut cosplay-ul, pentru că a rămas cu mine să mă ajute la stand), parcă era uşor ciudat să plătesc ca să poată veni să mă ajute.

Aş avea următoarea sugestie pentru ediţia care vine: întrebaţi din vreme cine vine pe la fiecare comunitate, ce face fiecare şi dacă e într-adevăr necesară sau nu prezenţa acelor oameni. Nu cred nici că ai ce face cu mai mult de maxim 5-6 oameni pe stand dar oricum… E drept că nici nu poţi să arunci cu intrări moca în stânga şi în dreapta, dar pentru la anul, dacă se păstrează acest număr fix, ar fi bine măcar să existe nişte brăţări la preţ redus pentru cei care vin acolo să ajute şi nu ca vizitatori.

Şi dacă tot am zis de comunitate, nu pot să nu îmi fac autocritică: am avut cel mai prost stand din cei 3 ani de când participăm la Niji, şi cea mai mare parte din vină îmi aparţine. Pe de altă parte, ne-am trezit şi înghesuiţi într-un colţ, fără posibilitatea de a face mare lucru. Concursurile de desen pe care le-am făcut anul acesta împreună cu cei de la Anime-Mania au fost slabe şi cu puţini participanţi. Iar cele de Osu şi Worms s-au bucurat  de un succes moderat.

S-a încercat vechea metodă de plimbat prin sală cu o bucată de hârtie pe care erau anunţate concursurile şi întrebatul vizitatorilor în mod random, dar fără prea mult succes. Plus că nici premiile noastre nu au fost cine ştie ce.

Pentru la anul, ar fi drăguţ dacă am avea puţin sprijin de la organizatori. Nu ştiu ce părere au ceilalţi, dar eu nu aş vrea ca standurile comunităţilor să fie doar un alt fel de standuri cu marfă. Nu cred că ar fi mare chestie ca pe site, alături de programul oficial al Nijikon-ului, să apară şi un program alternativ cu evenimentele organizate de comunităţi, să poată afla cât mai multă lume de ele. Pentru organizatori nu ar fi mare efort, şi toată lumea ar avea de câştigat. Pentru că anul acesta festivalul a semănat foarte mult cu un târg de vânzare de postere şi autocolante, ar trebui cât mai multe activităţi, şi cât mai diversificate, să aibă şi omul ce să facă.

De asemenea, o mai bună comunicare cu participanţii ar fi necesară. Ne-am trezit sâmbătă dimineaţa că nu avem prelugitoare pentru laptop şi boxe. Vineri nu a zis nimeni nimic de asta, iar sâmbătă… am aflat că nu mai erau. E ok, putem veni şi noi cu ele de acasă dacă nu se poate, pentru că înţeleg că există şi un buget limitat şi nu ai cum să le faci chiar tuturor pe plac, dar era bine dacă am fi fost avertizaţi să ne aducem de acasă nişte prelungitoare, just in case.

Altă chestie, care m-a secat TERIBIL, şi nu numai pe mine din câte am înţeles, a fost standul de j-rock. Nu am nimic cu prezenţa lor la festival, din contră, chiar mi se pare normal şi necesar ca la Niji să existe o zonă pentru fanii j-rock, dar nu îi băgaţi peste noi!!! Am fost spammaţi auditiv cu visual-kei în ambele zile. Duminică, la concursul de Osu, un joc bazat pe muzică şi unde e foarte important să auzi ceva, nu s-a putut desfăşura în condiţii normale din cauza lor şi a fost cam stresant.

Foarte ciudat mi s-a părut că tot cineva de acolo a venit la noi să ne roage să dăm muzica mai încet în condiţiile în care sateliţii lor erau cât subwoofer-ul nostru O_o iar singurul motiv pentru care muzica era dată la maxim la noi era CA SA SE AUDA CAT DE CAT CEVA PE O RAZA DE UN METRU PE LANGA STANDUL NOSTRU!     Nu j-rock, ci altceva!

Ironic este că şi fetele de acolo s-au plâns din cauza noastră (a comunităţilor din zonă), pentru că ele ar fi trebuit să pună muzică. Paradoxal, sunt perfect de acord cu ele! Nu cred însă că trebuiau băgate alături de comunităţi. După ce că ne-am trezit băgaţi într-un colţ, să mai fim bruiaţi şi de j-rock? Ce fel de glumă sadică e asta?

Şi mai trist a fost că duminică, când deja începuse festivalul să expire, şi era semifinala concursului de Worms, trece Methos şi ne spune că exista încă un panou pentru proiector (noi proiectam direct pe perete >.< ). Mai mult chiar, existau şi multe proiectoare care stăteau degeaba, iar noi am fi făcut orice pentru încă unul sâmbătă şi duminică! Nu o să dau vina însă pe organizatori, şi noi trebuia să ne zbatem mai mult, să întrebăm, să ne interesăm şi aşa mai departe, dar era drăguţ dacă ar fi anunţat şi ei lumea.

În fine… tot răul spre bine. Am constat că acea zonă are potenţial, şi aş dori ca la anul să pot organiza acolo şi un colţişor de gaming (altceva în afară de fighting games, care au fost deja peste tot 8-| ), şi poate şi nişte mini-workshop-uri. Nu ceva de mare aploare, nu ne-ar permite spaţiul, dar oricum… ceva care să mai diversifice atmosfera.

Am mai văzut că mulţi s-au plâns de mărfuri şi de preţul lor. Adevărat. Eu cel puţin am stat până duminică după-amiaza cu morcovu’n fund (scuzaţi expresia), de teamă că nu îmi voi recupera investiţia iniţială. Nu de alta, dar să fi venit tocmai din Ploieşti cărând atâtea bagaje, să fi pierdut atâta timp, să fi dormit atât de puţin şi să mă fi chinuit atât ca să mă mai trezesc şi cu o pierdere de 50-150 de lei pe lângă banii cheltuiţi oricum pe drum, mâncare şi alte chestii pentru Niji… Fac asta din pasiune şi plăcere, orice profit din anii trecuţi a rămas la Shiva sau Snow, care au făcut posterele şi autocolantele, dar, hai să fim serioşi… nu am chef nici să pierd prea mulţi bani.

Anyway, cel puţin la capitolul postere and stuff, mulţi au pus preţuri mai măricele în speranţa că îşi vor scoate banii daţi chiar dacă nu vor vinde foarte mult. De preţurile la merchendise, nu comentez, aia e altă mâncare de peşte. Ştiu însă care e faza cu chestiile printate, pentru că am fost şi eu implicat în aşa ceva.

Ce a fost rău la Nijikon

– sentimentul de amorţeală

– multe chestii scumpe la vânzare. Foarte scumpe. Exorbitante. Trebuie marfă mai diversificată şi din punct de vedere al preţurilor. De exemplu, singura chestie mişto pe care mi-o puteam lua cu 5 lei era un poster de Alexiela. Şi era mişto doar pentru că era făcut de Alexiela. Care e Alexiela.

– organizarea cosplay-ului. Până acum a fost bine, cu separarea celor de la individual cu cei de la scenete. La Otaku au fost multe scenete, destule bune, câteva foarte reuşite, la Nijikon puţine dintre care doar 2 reuşite. Meh.

– prea puţine concursuri (asta e şi autocritică). Eu am reuşit până la urmă să fac patru, cu ajutorul celor de pe a-m şi aprime, şi au oscilat între fail şi „acceptabil”

Ce a fost bine la Nijikon

– standul celor de la Anime-Mania a fost chiar reuşit. Bebe merită apreciat pentru asta, pentru că ştiu cât s-a strofocat.

– lumea s-a distrat la concursurile de Osu şi Worms, deşi putea ieşi mult mai bine.

– s-au dat reviste Cosplay Gen gratis, aruncate la public. A fost tare ideea.

– costumul de Pedobear al lui Methos şi capul de cal al lui Reactive

– faptul că am avut net wireless

– costumele de la cosplay

Sincer să fiu…. tot răul spre bine. Deşi am fost foarte nemulţumit de prestaţia noastră ca stand de comunitate, mi-a prins bine experienţa. Am acum mult mai multe idei pentru anul care vine şi ştiu deja cam ce poate merge prost, să nu mai repet anumite greşeli. Cum s-ar zice… Niji a „murit”, trăiască Nijikonul care vine :D E chiar ciudat ce gust amar mi-a lăsat festivalul şi totuşi cât de optimist m-a făcut.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

18 Responses

 • Yondaime says:

  Daca nu eram eu sa fiu vanzator si magnet pentru puicute… Nu cred ca mai ajungeai casa.

  joking

 • Andera Y says:

  Am mai auzit si de pe alti participanti la Niji ca au fost preturi prea mari. N-am reusit sa-mi dau seama exact la ce se refereau pentru ca anul trecut mi s-a parut ok. Asadar, se pare ca preturile au crescut simtitor fata de anul trecut.

 • cineva says:

  @ Andera. Anul trecut mi-am luat un plushie mokona cu 30 ron. Anul asta am dat pe un plushie hello kitty 60. Aproximatix aceleasi dimensiuni. ‘Nuff said

 • Andera Y says:

  Uwa! Incredibil… Eu, cu tot regretul, n-as fi dat atata… Acum a inceput sa-mi fie frica de preturile pentru la anu’.

 • ANDREEA says:

  Mai, tu esti nemultumit, dar pentru noi (pentru mine cel putin) a fost perfect. Nu s-a observat vreo greseala. Oricum la anul poate ne spui si noua planuri;e tale si cu siguranta te vom ajuta.

 • d.v.i.k. says:

  “Cosplay Gen gratis, aruncate la public” Nici macar nu sa chinuit sa le arunce in spate. Plus am observat ca unii din grupul lor de prieteni s au asezat in anumite randuri pt a apalauda ca la TV.

  Aaa imi spune si mie in sectiua j-music cat era un CD ? deoarece negroteiul ala spunea niste preturi de imi cadeau ochii (80 ron) , si pe langa asta erau doua fetite care a cumparat 2 CD.

  Concursul de cosplay a fost cu minta sau ce ? tote costumele care aratau bine, au luat note mici.

  Sti ce as fi vrut cel mai mult “sa se fi dat cafea gratis” sau se dadea si eu nu stiam ?!?

  Sandwich-ul era 4 lei (WTF) si am vazut ca majoritatea sa dus la sushi.

  Dezamagirea mea cea mai mare a fost ca nu prea am cunoscut lumea si nimeni nu ma invitat :( .

  Data viitoare o sa chem fiscul :))

 • Alice M. says:

  Eu n-am fost decat sâmbătă şi tot au existat anumite chestii care m-au întristat, printre care organizarea spaţiului. Tot nu inteleg de ce au trebuit înghesuite standurile cu merchandise a parter pe dreapta până în spate — ce vad de vizitator aveau cei din spate? — pe când la etaj era loc berechet în ambele părţi. Dar am zis că nu o să mă plâng pentru că ştiu cât de greu e să organizezi un festival sau o convenţie de amploare, mai ales pe criză când sponsorii sunt puţini si nu se prea bagă la chestii pe care nu le înţeleg. (Da, aici vorbesc de românaşii noştri…)

  Concluzia? A fost okay… dar era loc de mai bine.

  Iar pe viitor, poate ceva panel-uri oficiale? Eu am încercat ceva neoficial, si am ajuns până la urmă să stăm afară pe bănci pentru că în clădire era prea mare înghesuială.

 • cedik says:

  @Andera: Nu fi asa sigura. In conditiile in care anul asta s-au plans multi de preturi, la anul s-ar putea sa fie ceva mai omenesti.

  @Andreea: Le-am postat pe Project Sakura, o sa le mai discut si cu Bebe si Falcon (Anime-Mania, respectiv AnimePrime) si o sa mai anuntam si lumea la anul, din vreme. Ar fi o idee sa ne folosim cat mai mult de userii dornici sa ajute.

  @d.v.i.k.: 4 lei nu mi se pare asa mult pe un sandvis, cam asa sunt preturile peste tot. Depinde insa si cat de mare era.
  Tu de ce nu ai incercat sa vorbesti cu nimeni, daca ai vazut lume cunoscuta? Macar pe cei care aveau numele pe ecusoane.
  E drept ca nu te-as fi recunoscut din vedere, dar daca mi-ai fi spus cine esti, crede-ma ca nu ti-as fi intors spatele si am fi stat si noi putin de vorba, in limita timpului disponibil (eu fiind tipul frecat de toti si din toate partile)

  @Alice: La ce te referi prin panel-uri oficiale? :-?

 • Alice M. says:

  @cedik: Panel-uri oficiale, adica organizate în cadrul convenţiei si adresându-se unui anumit grup target. e exemplu, un mangaka care să ţină un atelier de realizare manga cu artistii care se înscriu. (Da, stiu, vise…) Sau un panel Animax la care să fie invitat cineva din conducerea postului care să explice strategia de dezvoltare a postului si selecţia de programe difuzate. Un regizor de anime care să-şi prezinte viziunea. un panel despre un anumit gen de manga. Chestii din astea care pe la convenţiile de afară de mult există.

  Însă pentru asta trebuie bani, şi după cum am zis sponsorii de la noi sunt în general foarte zgârciţi.

 • cedik says:

  Partea cu mangaka-ul nu e chiar atat de greu de realizat. Stiu cateva persoane care fac manga-uri bune. E drept, poate ca nu se compara cu un mangaka profesionist, dar oricum… ar putea da sfaturi unor persoane.
  Poate ca la anul vor fi interesate sa stea 1-2 ore in care sa expuna cateva trucuri amatorilor. Hmm, ia sa le trag eu de maneca :D
  Misto ideea :D

 • Kyrios says:

  Mie mi s a parut ok .
  Ce i drept e cam greu cu standurile.
  Eu am fost cu standul de figurine la nijikon de la etaj si sincer , chiar daca spuneti ca preturile au fost mari as ruga sa incercati si voi cum este.
  Ce i drept , exemplu : eu aveam inel Hitman la 10 lei si tipul la 10 metri de mine acelasi drac era 60 de lei .
  Eu am cumparat o figurina cu 20 lei si am dat o cu 25 , ba la altii am facut si reducere , am zis sa fie omul multumit , la altii am dat cu chiar mai putin decat le am luat noi ca deh .. omul mi a luat 3 chestii si a vrut o reducere.
  Nu este chiar asa…
  Este de inteles stresul , ca si eu as fi vrut ceva mai permisibil dar in hobby ul pe care il avem nu prea cred ca se paote calitativ si ieftin :))

 • cedik says:

  Nu stiu, prietena mea se plangea ca acelas maimutoi pe care l-a vazut la 30 de lei anul trecut era 60 anul acesta…

 • Andera Y says:

  Sper sa fie asa cum zici si sa se ajunga la niste preturi rezonabile care sa avantajeze, totusi, pe toata lumea. :)

 • Alice M. says:

  Mie sincer mi s-a părut că doar cei de la standul cu plushies aveau preţuri prea piperate. Restul a fost okay, manga-urile reduse la 40 RON erau la cam acelaşi preţ care-l au pe Book Depository (de unde mă “aprovizionez” de obicei)… posterele iar okay, chiar şi cele la 15 RON de la acelaşi stand nu mi s-au părut exorbitante (din păcate, nu prea aveai ce alege…)

 • cedik says:

  @Andera: Sa speram, mai ales ca si oamenii cred ca vor sa cumpere cate ceva, sa nu se intoarca de acolo cu mana goala.

  @Alice: Posterele de 15 ron banuiesc ca erau cumparate din alta parte si au trebuit sa puna un adaos unui produs deja “umflat”. Daca le-ar fi scos ei direct la tipografie, ieseau mult mai ieftin.

 • d.v.i.k. says:

  Cedik … 4 lei 2 feli de paine o funza de salata si parizer… un kebab e 5 lei. Sincer iti vorbesc ca la 4 lei eu iau doua sandwicuri.

  Oricum a fost bine… pacat de preturile de Bucuresti… si cum spune romanul “Si alta data , si alta data .. o sa facem si mai si mai lata…”

 • cedik says:

  Oh, ma gandeam ca e sandvis mai consistent :P La noi la facultate, cu 3 – 3.5 lei iti un sandvis sanatos, care tine ceva de foame. Ma gandeam ca era la fel.

 • Amy says:

  Osu wasnt fail. Over 200 dangos were killed tho…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>