Header image

Portie de cultura

Posted by cedik in Uncategorized

Haideţi şi noi la concert, să ne mai culturalizăm puţin”, ne invită profa marţi.

Era cursul atunci dar parcă noi n-aveam chef de oooooră, parcă nici profa nu aaaaavea aşa mult, aşa că ne-am dus în aula universităţii, la o lansare de carte, pentru o porţie de culturalizare.

În sală, câţiva studenţi şi mult mediu academic. Toată floarea cea vestită a UPG-ului, numai profesori cu păr cărunt, oameni culţi şi serioşi, îmbrăcaţi elegant, genul de oameni ce se simt în cadrul a astfel de evenimente ca peştele în apă.

Şi începe concertul. Vorba vine, era de fapt un recital de chitară. Artistul, jos pălăria. Nu sunt mare muzician să pot aprecia cât de bine a cântat acele piese, dacă a falsat sau nu, sau dacă a dat dovadă de o virtuozitate peste medie, dar cert e că urechii mele i-a plăcut ce-a auzit.

În sală, în paralel, am avut parte de un recital de tonuri de apel. Mai suna câte-un telefon, mai ţiuia un celular c’a sosit SMS-ul, mai auzeai şi câte un „alo” timid. Cei o idee mai civilizaţi tot ieşeau pentru a putea vorbi în linişte la telefon, după care reintrau. Un individ cu aliură studenţească s-a tot aflat într-un asemenea proces de du-te,vino încât nici acum nu pot înţelege de ce aşa o somitate importantă a mai catadicsit să îşi care fundul în acea sală dacă problemele sale erau atât de urgente încât nu putea închide telefonul pentru o oră-două.  Dar hei, cum să ceri de la cei tineri ce nu primeşti nici de la bătrâni.

Au urmat apoi discursuri plicticoase despre poet, poezie la modul general şi poezia sa.

Aceleaşi idei care se tot perindă prin spaţiul literar au fost reciclate şi utilizate în cazul de faţă. Un alt poet de marcă, ce te impresionează prin emoţiile transmise, construcţia măiastră a versurilor, accentul, ritmicitatea şi melodicitatea(?) cuvintelor. Aceeaşi copypasta învechită şi cu iz de mucegai ce se tot serveşte când vine vorba de un poet şi aceleaşi multe cuvinte, epitete şi metafore care nu spun nimic.

Au fost recitate şi două poezii populare, compuse de ţărani „loviţi de geniu”, din care prima care spunea că e mereu verde crenguţa de brad iar eul liric şi-ar pune-o (pe crenguţă), pe post de inimă, ca să rămâna veşnic tânar. Într-adevăr, genială ideea, numai un ţăran lovit de geniu putea compune aşa ceva (şi numai un ţăran lovit de geniu ar aprecia-o atât de mult, aş adăuga eu). A doua ne-a descris succint cum eul liric, un Gheorghe, şi-a scris numele şi clasa pe o scoarţă de copac, după care a desenat chipul unei fete, colege de şcoală. Crescând copacul, scoarţa s-a lărgit şi a îndepărtat chipul fetei de numele lui. Din nefericire, acest ţăran a fost lovit de geniu mai puţin decât colegul său, şi nu a avut inspiraţia necesară de a pune totul în versuri, scriind astfel ceva mai modernist, pe sistemul „vers alb, că dă bine şi merge când nu ştii să potriveşti rima”.

Genialitatea poeziilor pălea însă în faţa genialităţii … recitătorului. Nu o să înţeleg niciodată ideea aceasta tâmpă a unora, conform căreia poeziile trebuie recitate cu un timbru solemn… Pauze dese… Cu priviri de om care tocmai a avut o revelaţie… Punând accent pe cuvinte…. Şi omorându-le ritmul natural… Prin folosirea … Unui mod. Pompos! de a pune accentele…

Măcar poeziile scrise de ţărani loviţi de geniu ar merita scutite de un astfel de tratament.

La final, ilustrul necunoscut autor al cărţii, ne-a citit la rândul lui din poeziile sale, poezii ce au lăsat asupra mea un impact atât de adânc şi atât de impresionat am fost de profunzimea lor, încât am uitat despre ce erau şi cum sunau.

Ca orice eveniment cultural care se respectă, s-a încheiat cu o masă cu băuturi, prăjiturele şi alte chestioare ce gâdilă în mod plăcut stomacul, masă la care n-am binevoit însă a lua parte şi m-am îndreptat voios şi culturalizat spre corpul E, etajul IV, unde mă aştepta o porţie proaspătă de Tehnici Avansate de Data Mining.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

13 Responses

 • krossfire says:

  Aia e diferenta Bucuresti/provincie. Si in Valcea era la fel, inchiriau ”maestrii” cate o ditamai aula si sala de universitate. Cum in Buc e plin de genii neintelese ,de lansari de carti de poezie si alte mizerii, rar se intampla sa ii bage cineva in seama incat sa le dea un spatiu de mai mult de 20 de m patrati :P

 • cedik says:

  Era deranjant sa aud ca era bagat in categoria “marilor poeti prahoveni” in conditiile in care, din cate stiu, singura persoana care merita acest titlu este Nichita Stanescu.
  In fine… macar m-a scutit de curs

 • Shuu says:

  Asta îmi aduce aminte de un simpozion la care am participat acum ceva vreme, pe tema educaţiei, o mare greşeală, în care au cuvântat mulţi “psihanalişti” care îşi făceau veacurile pe la diverse licee cu renume, care stătuseră în prealabil cu dicţionarul, înainte să înceapă (I saw them).

 • Shuu says:

  Să înceapă simpozionul*

 • Anaxor says:

  Eu imi amintesc de o alta “protie de cultura”, dar una care mi-a mers direct la suflet. Am fost anul trecut (cam pe vremea asta) la un congres la Nisa si la festivitatea de inchidere au invitat organizatorii vreo 12-14 membri ai Filarmonicii din Paris. Maaamaaaa…..Imaginati-va un amfiteatru imens (da’ imens, nu gluma), plin ochi (unii stateau si pe scari), o liniste mormantala din partea spectatorilor si tot spatiul ala plin de muzica viorilor. A fost divin!!! La sfarsit, dupa vreo 2 ore, imi venea sa plang de ciuda ca s-a terminat. Inca mai visez la ziua aia…

 • stranger says:

  =/
  Nu vad nimic amuzant in a face misto de niste persoane care chiar s-au straduit sa faca ceva frumos.

 • cedik says:

  @Shuu: Lasa ca stiu si eu cum sunt psihologii si pedagogii astia… Am surse din interior, ca sa zic asa :))

  @Anaxor: Eh, vezi, acolo e altceva. Alta atmosfera, alti oameni. Banuiesc ca acolo nu a sunat nici un telefon, nu? >.>

  @Fleeting Ray: Nu am facut misto de persoanele care s-au “straduit” sa faca ceva frumos, am facut misto de badaranii cu aere de oameni culti care nu stiu ca la astfel de evenimente se inchid telefoanele, de asa-zisii critici literari cu aere de experti in literatura si poezie dar care habar nu au de ce zic si nu fac decat sa foloseasca termeni pomposi si formulari umplute cu aer cald, ce reprezinta de fapt un imens fasss si de poetii de duzina care sunt tratati ca niste “genii neintelese”.

  Vorba aia… ori s’tem culti, ori nu mai suntem

 • Blogatu says:

  Salut, as vrea sa colaboram :) Ma poti contacta pe adresa de e-mail daca esti interesat.

 • Tan says:

  flaw, de ce nu ai filmat recitatorul?

 • cedik says:

  Da, exact asta mai lipsea ca sa ma integrez in peisaj, sa filmez totul cu telefonul :))

 • Tan says:

  ~_~ pai la atmosfera ai zis ca a fost sa stii… si oricum, daca doar filmezi, chiar nu cred ca deranjezi pe cineva…

 • ioana says:

  heeeeei.am fost si eu acolo :)) tot pentru a scapa de curs.recitalul de chitara chiar mi-a placut.in rest..of…of .la sfarsit nu te-a invitat sa iei un covrigel?:)) )

 • miru be says:

  mi se pare jenant nu pentru organizatori, nici pentru critici și nici pentru oamenii din sală, ci pentru omul care se consideră poet.
  în rpimul rând, dacă astfel de oameni, despre care se presupune că ar avea oarecare imaginație, acceptă să fie tratați ca tovarășu secretar de partid și pupați în fund cu cele mai inestetice buze, nu mai știu ce să zic.

  apoi, e adevărat că orice poest se consideră cel mai mare poet, dar nu ar fi mai bine mai întâi să te milogești de un critic mai destupat, care eventual nu a făcut facultatea cu taică-tu, să îți spună o părere?

  în fine, atât timp cât ei se pretează la așa ceva și se autoiluzionează că sunt shakespeare, nu ai ce să le faci. asta e, capitalismul le dă voie să se manifeste și să distrugă copacii pentru maculatură.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>