Header image

Intrebarea

Posted by cedik in aberand cu gratie...

Întrebarea care se pune e goală, sau mai bine zis nu e. Fiecare primeşte o coală necompletată şi este rugat să îşi completeze întrebarea, fie ea existenţială, stupidă sau pur şi simplu curiozitate de moment.

Ţi se întinde foaia, împreună cu un pix, şi ţi se lasă un foarte scurt timp de gândire. În acel moment, lucrurile încep să o ia oarecum razna.

 

Unii pun întrebări existenţiale dar previzibile şi complet lipsite de originalitate, în speranţa că vor primi un răspuns. Aceştia se împart în două categorii: puţinii care chiar vor să afle răspunsurile în cauză şi mulţii care o fac de ochii lumii. Nu poţi să pui o întrebare neimportantă, nu? Ce vor spune ceilalţi dacă află de întrebarea ta? Nu, mai bine să pui o întrebare care să te facă să pari inteligent, spiritual, credincios, filozof sau orice altceva mai puţin tu. Şi grupul ăsta constituie majoritatea.

 

Unii pun întrebări stupide. Li se pare stupid însuşi gestul de a pune o întrebare, de a o scrie pe o foaie ca şi cum chiar ar conta ce întrebare pui. Şi întreabă lucruri fără noimă din plictiseală, lipsă de interes sau chiar din simplă stupiditate. Din acea stupiditate care te face să te gândeşti dacă diseară vei mânca sau nu cartofi, ignorând orice alte întrebari care s-ar putea pune.

 

Unii vor fi glumeţi şi vor pune întrebări ironice, sarcastice, amuzante, în speranţa că vor fi văzuţi ca persoane glumeţe, ironice, sarcastice, amuzante, în timp ce în realitate vor fi doar oameni care încearcă să pară comici reciclând idei antice. Şi ei vor fi în număr mare pentru că hei, cât de uşor e să îti pui o astfel de mască pentru a părea ceea ce nu eşti?

 

Unii vor fi suspicioşi şi vor analiza cu atenţie foaia şi pixul căutând lucruri ce nu sunt acolo. Nu vor scrie nici o întrebare ci îşi vor pune întrebări în gând cu privire la întrebarea pe care ar trebui să o pună, scopul ei, şi rostul întregii întâmplări. Doar nu eşti pus în fiecare zi să faci aşa ceva. Un lucru dubios se întâmplă.

 

Unii vor ignora complet foaia şi pixul şi-şi vor vedea de drum, uitând în câteva ore că ar fi existat vreodată o foaie pe care ar fi trebuit să scrie o întrebare.

 

Iar unii vor scrie „Pot să păstrez pixul?” şi vor pleca de acolo cu el în buzunar, nemaiaşteptând răspunsul. Aceia vor fi cei mai câştigaţi.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>