Header image

Cum sa te inscrii la dizertatie

Posted by cedik in Stuff-uri personale

Cum să te înscrii la dizertaţie la Facultatea de Litere şi Ştiinţe

 

Dizertaţia se dă pe data de 5-6-7 iulie.

Trebuie să te înscrii până pe 20 iunie

Trebuie să predai lucrarea până pe 30 iunie.

 

Pasul 0. Îţi alegi un profesor conducător, îţi da materialele, te cheamă la întâlniri, îţi cere raportul periodic, are grijă să ai lucrarea gata din timp, îţi aprobă versiunea finală şi îţi spune exact data şi ora la care trebuie să vii pentru semnătura. Totul e în regulă.

 

Cost şi timp: nerelevante

 

Pasul 1. Iei o fişă de lichidare.

 

1.1.  Te duci cu ea la bibliotecă, primeşti ştampilă că n-ai călcat în viaţa ta pe acolo.

1.2.  Te duci cu ea la „social”, primeşti ştampilă că nu ai diverse datorii, n-ai stat la cămin şi alte prostii

1.3.  Te duci cu ea la contabilitate, primeşti ştampilă că… sincer, nu ştiu de ce primeşti ştampilă. Important e că îţi trebuie.

 

Cost: 20 de bani.

Timp pierdut: 30 de minute

 

 

Pasul 2. Faci copie după certificatul de naştere. Nu ştii exact de ce… dar o faci.

Cost: 20 de bani.

Timp pierdut: 2 minute

 

Pasul 3. Completezi o cerere luată de la secretariat.

Cost: 0 lei

Timp pierdut: 2 minute

 

Pasul 4. Stai la coadă la secretariat. Mulţi nervi. Coada nu avansează deloc, secretarele anunţă ca la 12 la închid, e 12 fără un sfert. „Prelungesc” într-un final programul până la 13. Înjuri în gând pentru că e perioada de sfărşit de an, foarte-foarte aglomerată, dar programul lor tot redus a rămas.

Cost: 0 lei

Timp pierdut: 60 de minute

 

Pasul 5. Ajungi la secretară. Predai actele. Semnezi. Pleci

Cost: 0 lei

Timp pierdut: 2 minute

 

Cost total: 40 de bani

Timp total: 96 de minute (puţin peste o oră jumate)

Nivelul de enervare: redus.

Statut: înscris cu succes!

 

 

 

Cum să te înscrii la dizertaţie la Facultatea de Ştiinţe Economice (aceeaşi universitate!)

 

Dizertaţia se dă TOT pe data de 5-6-7 iulie

Trebuie să te înscrii până pe 23 iunie

Trebuie să predai lucrarea de data asta până pe 23 iunie.

 

Pasul 0. Îţi alegi un profesor conducător şi o temă.

Te trezeşti că cererea ta nu a ajuns la secretariatul masteratului şi că deşi ai fost printre primii care şi-a ales tema, nu figurezi pe listă. Reuşeşti într-un final să rezolvi, după ce te loveşti de o secretară acră.

 

0.1. Te duci la el cu 2 săptămâni înainte de termenul limită de predare. N-are timp de tine, el e busy. Întrebi dacă se poate trimite lucrarea pe mail, îţi da adresa lui. Îţi răspunde că a primit lucrarea şi îţi transmite să îi reaminteşti dacă nu da nici un răspuns. Nu dă nici un răspuns, îi reaminteşti, tot nu primeşti nici un răspuns. Oh well, treci la pasul 1.

 

 

Pasul 1. Iei a doua fişă de lichidare. Nu contează că ai completat deja una. Alt master, altă distracţie.

 

1.1.  Te duci cu ea la bibliotecă. Biblioteca are program redus, deşi nu e sărbătoare. Ciuciu ştampilă.

1.2.  Te duci cu ea la „social”, însoţit de 10-15 colege. Intri ultimul că deh, eşti cavaler. Primeşti ştampilă că nu ai diverse datorii, n-ai stat la cămin şi alte prostii

1.3.  Te duci cu ea la contabilitate, primeşti iar o ştampilă al cărui scop tot necunoscut îţi este.

1.4.  Revii în altă zi la bibliotecă, primeşi ştampila mult dorită!

 

Cost: 20 de bani.

Timp pierdut: 45 de minute, împrăştiate în 2 zile

 

Pasul 2. Faci copii legalizate după diploma de bacalaureat, deşi ai deja o diplomă de licenţă, pe care nu o puteai obţine dacă nu aveai diploma de bac. În plus, eşti la master, nu la facultate, să vii după liceu.

Faci copii legalizate după diploma de licenţă, că doar nu ai terminat tot la ei în universitate şi se subînţelege că totul e în regulă.

Faci copii legalizate după suplimentul de licenţă. Nu ştii exact la ce le trebuie, dar îl faci şi pe ăla, că doar trebuie să mănânce şi gura la notari o pâine cinstită. În plus, s’tem români, trebuie să avem mii de acte şi actuleţe, să fie acolo, la dosar.

 

Cost: 62 de lei

Timp pierdut: 20 de minute

 

Pasul 3. Cumperi tot felul de formulare tipizate de la xerox-ul din facultate (referatul conducătorului, primele 3 pagini din lucrare, cererea de înscriere la dizertaţie, declaraţia privind conţinutul lucrării şi coperta de CD). Descoperi că ţi-au dat formularele pentru înscrierea la licenţă şi ţie îţi trebuie cele pentru dizertaţie.

Revii în altă zi şi iei ce îţi trebuie.

 

Cost: 2 lei

Timp pierdut: 10 minute, împărţite în 2 zile

 

Pasul 4. Scoţi lucrarea la imprimantă şi la final o treci în spiră. O pui şi pe CD, că aşa trebuie, împreună cu titlul lucrării în engleză şi rezumat de 6-10 cuvinte. Bine, ălora de la informatică nu li se cere CD, deşi ei au lucrării cu aplicaţii software. La Ştiinte Economice însă e un nivel tehnologic superior, bre, n-ajunge să ai lucrarea printată, trebuie şi pe suport digital.

 

Cost: 24 de lei

Timp pierdut: 30 de minute

 

Pasul 5. Te duci la conducător să îi arăţi lucrarea şi să obţii semnatura. Luni. Te duci de la 9. Vine la 10 jumate, îţi spune să revii la 12. Aştepţi până la 12. Te ia din scurt, şi îţi spune că n-a avut timp să se uite pe lucrarea ta deci nu îţi poate da semnătura, deşi tu i-ai trimis-o pe mail de mai bine de 2 saptămâni. Îţi spune să revii marţi. În plus, deşi primele pagini se cumpără de la xerox, ca formulare, îti spune să le redactezi pe calculator.

Cei de la Litere şi Ştiinţe, masterul de informatică, îţi oferă modelul pe site. Îl descarci şi îl editezi.

Cei de la Ştiinţe Economice îţi oferă modelele să le tragi la xerox, cu loc pentru completare cu pixul şi după ce le cumperi afli că trebuiau făcute pe calculator. Mă rog, cei de la Informatică ştiu misterioasele de tehnici de postare a unui link pe site. Nivelul ăsta de cunoştinţe de programare îi depăşeşte însă pe cei de la Ştiinţe Economice. Trebuie să uploadezi documentul pe site, să pui un a href, cod html, editare, alea… Prea complicat. Ia-le de la xerox, descoperă că nu trebuie completate cu pixul şi chinuie-te să le refaci pe calculator. Doar tu, absolventul de Ştiinţe Economice, eşti obişnuit să lucrezi cu calculatorul, ar fi o jignire să îţi dea mură în gură cu un template .doc. Template-urile alea sunt proştii de la informatică, aia care nu ştie să apese pe tastele care este.

 

Cost: 0 lei

Timp pierdut: 3 ore jumate

 

Pasul 6. Revii marţi. Afli de la sora ta că la 10 trebuie să se întâlnească cu grupa lor pentru a discuta despre licenţe deci presupui că îl găseşti pe la 9.

Te întâlneşti cu o colegă de la care afli că şi pagina a 3-a din lucrarea de dizertaţie, de data asta nu pagină de copertă, ci formular în toată regula, trebuie redactată pe calculator. Asta deşi ţi se spune să cumperi formularul de la xerox şi nicăieri, dar NICĂIERI nu se menţionează că trebuie redactat pe calculator. Observi cum colega de la care ai aflat asta începuse să plângă, pentru că nu i s-a acceptat lucrarea din acest motiv, şi e disperată pentru că nu mai poate să ajungă în altă zi. Ca şi tine, şi ea plăteşte 4000 de lei ca să facă acest master. De asemenea, ai colegi care au completat formularul cu pixul şi s-au înscris fără probleme. Dar deh, depinde de cât de mult chef are madam secretară să se uite sau nu pe actele pe care i le dai.

Te gândeşti să te întorci acasă să redactezi acel formular pentru că trebuie şi ăla semnat şi nu te poţi întoarce în altă zi doar pentru el. Din fericire, faci rost de un laptop şi îl faci acolo.

Vine profesorul aşa că fugi, dar FUGI până la un centru aflat lângă facultate, să scoţi şi acel formular la imprimantă. Fugi, dar FUGI înapoi, ca nu cumva să plece proful.

Descoperi de la ceilalţi studenţi care îl aşteptau pe acelaşi profesor, că acesta a plecat iar, fără să îi bage în seamă.

 

Pasul 7. Se face 11 jumate. Proful vine într-un final. Te duci la el. Îţi spune că e ocupat, tot nu a avut timp să se uite pe lucrarea ta deşi i-o trimisesei de 2 săptămâni deja pe mail şi venisei şi ieri la el şi ştia că trebuie să se uite pe ea pentru că mai sunt doar 2 zile în care te poţi înscrie.

Îţi spune să revii joi.

Joi e ultima zi în care te poţi înscrie….. Realizezi că dacă nu îi convine ceva şi doreşte lucrarea refăcută îţi este imposibil să mai apuci să dai examenul în vară, deşi ai fost printre primii care şi-au ales profesor coordonator şi deşi nu te-ai dus la el în ultima zi ci chiar ai încercat să îl cauţi.

 

Realizezi că pentru masterul de Informatică, fiind la buget, n-ai plătit nimic şi totul a mers strună, în timp ce celor de la Ştiinţe Economice, cărora le-ai dat 40 de milioane de lei vechi, te pasează de colo-colo şi te tratează ca pe un nimeni, în timp ce dau dovadă de o incompetenţă şi o stupizenie de proporţii epice.

 

Cost total: 88 de lei

Timp pierdut: 4 zile

Nivel de enervare: (te abţii să înjuri pe un blog citit şi de minori)

Statut: şi f…., şi cu banii luaţi

 

 

P.S. Ca sa evit posibile dezbateri pe tema asta, conform DEX este corect atat dizertatie, cat si disertatie. Desi se foloseste oficial mai mult varianta “disertatie” , prefer forma cu z pentru ca mi se pare ca suna mai romaneste.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

12 Responses

 • krossfire says:

  Idem la FJSC, cu exceptia datei (mai scade doua saptamani), daca-i vorba de disertatie de masterat :)

 • cedik says:

  Bineinteles, nici nu se putea fi altfel. Doar nu ne-am astepta ca profesorii sa trateze cu respect studentii, ar fi ceva anti-romanesc.
  Bine ca mai exista si exceptii, ca altfel era tragic

 • MSGaBe says:

  Ke-he-he! Sa vezi ce distractie e in Iasi la Poli. Eu pt alea 4 stampile am frecat 5 zile.Si cu toate ca nici nu am calcat intr`un anumit camin administratorul a fost ferm convins ca am stat acolo 3 ani.Fugi si fa copii dupa contracte de inchiriere cu proprietari de acum 2 ani , chestii, trestii !
  Distractie si caterinca maxima. Asta e Romanica , n`ai ce`i cere mai mult. !

 • krossfire says:

  Aici sa-ti spun sincer, n-am pierdut bani deloc, dar nervi si timp o groaza (mergi cu cererea la biblioteca, ia pisica, du pisica, apasa butonul mov…)

 • Sigur pasul 1 dureaza 30 min ? sau ai zis asa ca sa nu bagi spaima in noi ?

 • cedik says:

  @Majin: Si pe mine ma luase cu aceleasi intrebari. Mai mult, desi eu sunt la master, ma intreba daca nu cumva am stat in timpul facultatii la camin. Pai mai intram la master daca nu as fi avut nenorocita aia de stampila pe fisa de lichidare necesara la licenta?

  @Krossfire: Eh, teoretic o sa pierzi bani cand iti vei printa si lega proiectul. Pe mine m-a enervat ca a trebuit sa platesc 62 de lei degeaba ca sa legalizez niste acte, legalizare al carei scop nu il vad. Mai ales la diploma de bac. Diploma de bac… la master????

  @DreamsKeeper: Dap, am rezolvat repede, ca nu am prins coada mare. Am mers din loc in loc si am primit stampila. Dar asta a fost si din cauza ca am fost prevazator si m-am dus din vreme, pana sa apuce lumea sa se calce in picioare

 • Andreea says:

  DOar am citit si deja imi vine sa ma iau cu mainile de par. Oribil,dar dupa cum ai spus si tu,in Romania lenea si indiferenta domina nu plebea ci si intelectualii.

  Oricum multa bafta!

 • cedik says:

  Stii ce e ironic? Cand am reusit intr-un final sa ma inscriu (ieri) am rezolvat cu totul in mai putin de 30 de minute, si puteam fi gata si in 5-10 minute daca cei de la secretariat ar fi anuntat ca iti trebuie si un dosar si un plic pentru referat si nu ar fi trebuit sa ma duc sa le caut.
  Deci se poate rezolva si repede, lipseste doar bunavointa.

  P.S. Proful tot nu se uitase pe lucrarea mea, nu a zis-o, dar mi-am dat seama dupa expresia lui. Cum eram in ultima zi de inscrieri, a rasfoit-o repede, s-a uitat pe bibliografie si mi-a semnat alea, sa scape de mine

 • Andreea says:

  O yah sa vezi ce distractie pe noi acum cateva zile cand a trebuit sa ne inscriem pentru evaluarea nationala!!! Ne-a plimbat peste tot ca la sfarsit sa ne spuna ca avem nevoie decat de o semnatura din partea parintelui si normal ca toate cererile pe care le-au semnat elevii au fost anulate :l

  Mda,bine macar ca te-ai inscris si nu ai ramas pe afara :)

 • cedik says:

  Nah, ma indoiesc ca m-ar fi lasat pe afara. In general, daca ai toate examenele luate, intri aproape garantat in dizertatie si o si iei :-j

 • Ileana says:

  eu nu prea inteleg ce-i dizertatia. initial am corelat-o cu dezertatia si ma gandeam wtf XD.

 • cedik says:

  Dizertatia e pentru master ce e licenta pentru facultate :DLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>