Header image

Cel mai fericit om din lume

Posted by cedik in aberand cu gratie...

A fost odata un rege maret, stapan peste noua mari si noua tari. Singurul lucru mai presus de averea sa ii era curiozitatea.

 
Intr-o buna zi, in timp ce statea in balconul sau regal, isi admira imparatia si, scarpinandu-se in barba, isi spuse ca trebuie sa fie foarte fericit pentru tot ce are. Dar… sa fie oare el cel mai fericit om din lume? Sa existe poate o alta faptura mai fericita decat el?

 
Cum regele era din cale afara de curios, isi chema toti slujitorii, le expuse dilema sa si ii trimise sa exploreze, sa cerceteze, sa caute si sa descopere cel mai fericit om din lume.

 
Rand pe rand au plecat si rand pe rand s-au intors. Unii singuri, afirmand ca nu au gasit pe nimeni mai fericit decat regele, altii insotiti de diverse persoane care pretindeau a fi fericiti pana cand, pusi in fata cu regele si fabuloasa sa viata, isi retrageau cuvintele.

 
Si multa vreme regele fu multumit, caci nimeni nu se dovedise a fi mai fericit decat el, dar si nemultumit, simtind ca, totusi, totusi, totusi poate nu e el acea persoana pe care toti ar trebui sa o invidieze. Incet, incet, nemultumirea sa i s-a transformat in tristete si furie. Nu putea fi fericit pana nu stia cine e cel mai fericit om din lume. Vroia sa il cunoasca, sa ii analizeze viata, sa o demonteze bucatica cu bucatica si sa isi dovedeasca siesi, dar si celorlalti, ca de fapt el, regele, era cel mai fericit.

 
Tocmai cand incepuse sa isi piarda orice speranta, ultimul dintre slujitorii sai se intoarse la palat, insotit de un om simplu.

 
– Acest om, ii spuse el regelui, nu plange niciodata. I-a murit toata familia, a ramas sarac, e bolnav si totusi nu plange. Oricat de mult l-ar lovi soarta, indiferent ce ar pati, nu plange.

 
Iar regele il privi minunat, parca nevenindu-i sa creada. Si dupa ce trecura cateva minute, incepu sa zambeasca usurat.

 
– Da, oricat de bogat as fi eu, oricat de multa putere as avea, tot as gasi un motiv sa plang. Acest om trebuie sa fie cu adevarat fericit!

 
Iar regele fu fericit ca il gasi pe cel mai fericit om din lume, se comparase cu el, si simtea ca pierduse dar si castigase in acelasi timp intrecerea. Slujitorul fu si el fericit pentru ca isi putuse face stapanul fericit si pentru ca isi dusese la bun sfarsit misiunea.

 
In tot acest timp, cel mai fericit om din lume ii privea. Nu se simtea deloc fericit… si-ar fi dorit sa planga si nu putea.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>