Header image

Conu Voiculescu fata cu basistii

Posted by cedik in Trolololing

Eminescu se intreba poetic “cum nu vii tu, Tepes doamne“, eu ma intreb, mai mult sau mai putin retoric, “cum nu vii tu, nene Iancule“? Pentru ca dragi monseri, tot acest proces pare a fi desprins dintr-una din piesele maestrului Caragiale. Parol!

 

Sa incepem cu personajul principal, Felix Varanache… aaa, pardon, Dan Voiculescu. Acesta cumpara de la stat un teren pe 100.000 de euro, dupa care se cearta pe valoarea reala. Aceasta nu ar fi de 60 de milioane, sustine el, ci de doar 7 milioane. Caci, un teren luat de doar 70 de ori mai ieftin, e altceva fata de unul luat de 600 de ori mai ieftin, nu?

Dupa 6 ani de judecata, prezentat si re-prezentat dovezi si pledoari, apar plangeri ca verdictul final “s-a judecat prea repede“. Zau daca nu face parte din categoria “luptelor seculare care au durat zeci de ani“!

 

Proba 2: Avocatul apararii, catre judecatoare:

“Doamna presedinta, nu stiu ce sa mai invoc, ce articol. V-am indicat toate temeiurile de lege. Spuneti-mi dvs ce articol sa va mai spun!”

La care aceasta ii raspunde prompt:

“Domnule profesor, eu nu ofer consiliere juridica.”

 

Cu tot respectul pentru marele Caragiale, acest fabulos schimb de replici demonstreaza clar ca uneori viata nu bate doar filmul, ci si piesele de teatru.

Iar ca sa invoc amintiri din vremea liceului, pana si numele avocatului pare desprins dintr-una din operele lui Caragiale. Imi si imaginez elevii raspunzand la ora: “acest personaj este caracterizat si prin nume. Prenumele sau, Gheorghe, indica un om simplu, din popor, care ajuns intr-o pozitie inalta, de avocat, nu stie sa se descurce. Numele de familie, Mateut, un diminutiv, subliniaza acest lucru si bate un apropo fata de talentul marunt al acestuia. Alaturate, “Gheorghe” si “Mateut” creeaza un efect comic.

 

Nu numai avocatul, dar si acolitii Varanului, acesti Farfuridi si Branzovenescu moderni, par desprinse din aceleasi piese.

Mircea Badea. Un “domnul Goe” mai batran, dar nu si mai matur, reprezinta tipul grobianului, al badaranului, lucru sugerat si prin numele acestuia “badea”, de la “cioban”. La fel ca oamenii care isi petrec o buna parte izolati pe munte, acesta are un comportament necioplit si un limbaj de mahala.

Mihai Gadea. Prototipul lingaului sarac cu duhul, cu un nume atat de ridicol incat nici macar nu se merita analizat, este suficient sa fie pronuntat cu voce tare. Acesta incearca sa predice cu o voce de pastor “adevarul”, folosind un limbaj care l-ar face invidios chiar si pe Nae Catavencu. Asemanarile nu se opresc aici: si Gadea este patron de presa, numai ca nu la ziarul “Racnetul Carpatilor”, ci la fituica “Goarna a 3-a”.

 

Sa nu uitam nici de restul acuzatilor. Gheorghe Mencinincopschi, cu un nume atat de caragialenesc incat iti vine greu sa crezi ca nu e inventat, sustine ca e posibil sa i se traga si de la E-uri.

Acesta a spus ca “poate” a “deranjat si pe altii” cand a vorbit despre pericolul reprezentat de E-uri din mancare.

“Poate si de la asta o parte din pedeapsa mi se trage”, a apreciat el.

E drept, conspiratii KFC-isto/McDonaldiste/shaormiste nu fac parte din repertoriul caragialenesc, dar daca acesta ar trai in prezent… cine stie?

 

La final, totul se termina cu cetateanul turmentat, iesit in fata sediului Antenei 3, care se intreaba dupa ce se trezeste din ameteala:

Eu contra cui protestez? Hac

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>