Header image

Barbatesc

Posted by cedik in aberand cu gratie...

Cel mai barbatesc cuvant e “barbatesc”. Nu exista nimic pe lumea asta mai feral, mai puternic, mai paros, mai muncitor decat cuvantul “barbatesc”.

In primul si primul rand, barbatesc incepe cu “ba”. Pentru cei ce nu stiau, “ba” e cel mai nobil apelativ pe care il au barbatii. Daca pe vremuri cavalerii se adresau cu “sir”, in timpurile moderne termenul a evoluat la un mult mai primal “ba”.

O, priviti acest cuvant! Desprins parca din timpurile primordiale, o silaba primitiva dar incarcata de putere si semnificatie, “ba” e cel mai sacru mod de a te adresa unui alt barbat.

Sa nu uitam ca barbatesc incepe si cu “bar”. Ce poate fi mai feroce de atat? Bar. Barrrrrr.. Barrrrrrr!!! Ca un raget de fiara dezlantuita, descrie perfect bestia inchisa in sufletul fiecarui barbat. E un strigat de lupta! E un zgomot de intimidare! E cel mai infiorator sunet din lume!

In al doilea rand, barbatesc se continue cu “bat”, forma mai dura a “batului”, arma de baza, si care vine de fapt si de drept de la “bataie”. Ce poate arata mai clar lumii ca barbatul e un luptator ca faptul ca “bate” e parte din chintesenta sa, piatra de fundatie a numelui sau?

Nu in ultimul rand, barbatesc se termina cu “tesc”. Ori ce e “tesc” altceva decat o forma de “teasc”? Si cum s-ar putea face vinul, acel mirific lichid alcoolic, fara teasc? Si ce e barbatul fara alcool? Un nimic, va zic eu! Doar aceasta licoare barbateasca scoate la iveala sufletul sensibil al barbatului, doar aceasta licoare barbateasca scoate la iveala spiritul agresiv al barbatului si doar aceasta licoare barbateasca il face pe acesta sa se prabuseasca in santuri. Nu de alta, dar barbatul e un luptator semet, care s-ar ridica mereu de la pamant, daca ar putea fi doborit. Iar alcoolul ii permite acestuia sa vada cum e sa fii cazut, sa cunoasca si simuleze acest sentiment caci, desigur, un barbat adevarat nu va fi niciodata doborat in lupta.

Pe partea opusa, dar vai, cat de opusa… avem cuvantul “masculin”. Haterii, hipsterii, feministele, metrosexualii si fatalai ar vrea sa ne convinga ca e acelasi lucru.Dar cum sa fie oare un cuvant care incepe cu “mas”, atat de suav, atat de matasos, atat de fin un cuvant barbatesc? Cum sa fie oare “mas” egal cu “barrrr”-ul? Poti compara un ciripit de porumbita cu ragetul de urs?

Cum sa fie oare un cuvant se termina in “lin” un cuvant barbatesc”? Doar e lin! Poate ca daca ar fi fost “mascuagitat”, “mascuzbuciumat”, “mascuzdruncinator”, poate ca da, poate ca ar fi avut, poate, o sansa. Dar asa…?

Acest impostor, masculin, incearca sa se compare cu barbatesc. Nu ii este oare rusine?
Ganditi-va in felul urmator: masculin e tipul epilat, pensat si aranjat, dar care si-a lasat barba.Barbatesc-ul are insa par pe piept si blana pe picioare si pe brate! Vorba i-e tunet si sufletul ger! La masculin vorba e autotune si sufletul vanilat. Nici macar nu sunt in aceeasi liga!

Sunt putine situatiile in care se poate folosi masculin. Una ar fi daca esti ca Rica, cel ce nu stia sa zica rau, ratusca, ramurica. Ar rade barbatii toti de el daca ar zice “balbatesc”. Alta ar fi daca esti vegetarian, dar in cazul asta, oricum nu esti barbat adevarat.

Iar un post barbatesc ca acesta nici macar nu are nevoie de final. Doar nu e o chestie masculina, ca filmele lui M. Night Shalalala, sa necesite plot twist-uri, sa fie o fabula, sa aiba nevoie de o morala, o comedie, sa aiba nevoie de o poanta, si tot asa.

Un post barbatesc pune punct aici.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>